Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/3

Tillbehören är grillfestens extra krydda

Grillat är godast heter det ju. Men frågan är om inte tillbehören är minst lika goda. Det är faktiskt de som sätter smak och färg på sommarens grillfest.

Det är de små detaljerna som gör det. Det spelar ingen roll hur perfekt du än lyckas få dina lammkotletter på grillgallret om du inte har något kul att servera till. En skål tsatsiki kan räcka, men enbart kött och kokt potatis känns inte så där jättehett.

Och visst – de flesta av oss slänger väl pliktskyldigt fram en slentriansallad med gurka och tomat. Inget fel med det, frånsett att det kan bli så oändligt mycket roligare. Särskilt så här års. Just nu är grönsakerna i toppform, och det vore snudd på kulinariskt tjänstefel att inte ta vara på naturens skafferi när skördarna smakar som bäst och kostar som minst.
Så satsa på massor av grönt i olika former. Varför inte ställa fram en mindre buffé med grönsaker av olika slag och låta var och en välja eller prova sig fram. Kanske kan du till och med omvända någon grönsaksskeptiker på kuppen. På så vis kan vi dessutom unna oss att köpa lite bättre kött, men mindre mängder eftersom tillbehören är så pass rikliga.
Sätt mer än gärna herrarna i sällskapet på att trolla fram tillbehör. Det är ett sorgligt faktum att det allt som oftast blir kvinnornas lott att stå för sallader och tillbehör, medan männen anser sig ha ensamrätt till grillen. Vänd på steken för en gångs skull!

Salsa är ett fräscht tillbehör som passar till det mesta. Där kan du dessutom passa på att slänga ned ännu en dos sommar i form av solmogna jordgubbar, persikor, körsbär eller vad än fruktdisken kan erbjuda. Tillsammans med lite syra, sälta och gärna någon form av hetta blir det ett perfekt, piggt och piffigt attribut utan att riskera att bli det minsta majonnäsgeggigt.

Många gånger funkar det dessutom finfint att tillaga även själva tillbehören på grillen. Foliepaketen med morötter är ett utmärkt exempel på det, men vilka grönsaker som helst går bra – även om vissa sorter kan behöva förkokas en stund för att hinna bli riktigt klara på grillen.

Så dra igång grillen och tutta på fantasin i samma veva. Variation är sommargrillens bästa krydda.
 

Morotspaket med dragon, feta och chili
För 4 portioner, 30 min

En av mina ständigt återkommande favoriter som går att variera med allehanda örter. Praktiskt paket som även går att lägga på själva grillen.

1 knippa morötter, helst späda
1 citron
4 stjälkar färsk dragon
150 g fetaost
smör
olivolja
1 nypa chiliflakes
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 dl vitt vin

Ansa och skrapa morötterna. Dela dem om de är grova. Koka i lättsaltat vatten i 5 minuter. Lägg dem på ena halvan av ett stort ark dubbel aluminiumfolie. Skär citronen i klyftor och lägg på tillsammans med dragonstjälkarna. Bryt över fetaost. Klicka på lite smör, ringla över olivolja, strö på chili, salta och peppra.
Vik folien på mitten och vik sedan paketet ordentligt på tre av sidorna, se till att skarvarna är riktigt täta (vik dem helst tre gånger). Häll på vinet och förslut den sista sidan på samma sätt.
Lägg paketet på grillen eller i ugnen i 250 grader i cirka 30-50 minuter beroende på hur grova morötterna är.

Potatissallad med salsa verde och sparris
För 4 portioner, 30 minuter

Läcker potatissallad laddad med massor av smak och färg. Passar lika bra till grillad fisk som till kött eller fågel.

800 g färskpotatis
1 knippa grön sparris
1 1/2 dl plockad bladpersilja
1 kruka plockade basilikablad
2 msk riven parmesan
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk kapris
2 sardellfiléer
1 msk dijonsenap
1 1/2 dl olivolja
1 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
valfria salladsblad
cirka 2 msk flagad mandel

Skrapa potatisen väl och koka den nätt och jämnt färdig i lättsaltat vatten. Bryt av sparrisen där de böjs naturligt för att bli av med de träiga ändarna. Lägg i stänglarna de sista två minuterna i potatisvattnet. Låt alltsammans rinna av, spola sedan sparrisen i kallt vatten och lägg åt sidan.
Mixa persilja, basilika, parmesan, vitlök, kapris, sardeller och senap med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt olivolja lite i taget och fortsätt mixa. Rör ned crème fraiche och smaka av med salt (inte säkert att det behövs) och peppar.
Blanda potatisen med såsen medan den fortfarande är lite ljummen. Använd helst händerna, så att den inte går sönder. Blanda försiktigt ned salladsblad och sparris. Strö över mandel och servera.
Gott till allt grilla, kött som fisk.

Jordgubbssalsa med grönpeppar och basilika
För 4 portioner, 15 minuter

Jordgubbar som tillbehör till mat låter kanske konstigt, men det är faktiskt väldigt gott. Liksom att kombinera dem med grönpeppar och basilika.

1/2 liter färska jordgubbar
1/2 gurka
1/2 kruka basilika
1 tsk grönpepparkorn, grovt stötta
2 salladslökar, strimlade
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 lime, skal och lite saft
2 tsk honung
salt
nymalen svartpeppar

Snoppa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Skala gurkan och skär i tärningar. Häll upp alltsammans i en skål och tillsätt rivna basilikablad, grönpeppar, salladslök, olivolja, balsamvinäger, rivet skal och lite saft från limen samt honung. Blanda försiktigt och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå en stund och samla smak inför serveringen.
Supergott till en grillad biff.

Att dricka till
57 on Maine (79852), 99 kronor – ett schysst grillvin på mer än ett sätt. Fairtrademärkt och all förtjänst går till daghem och skola för vinarbetarnas barn i Sydafrika.
Alkoholfritt: Saxhyttegubbens Blåbär 100% (1964), 72 kronor

Mest läst