Tillbaka till Toscana

ANNONS
|

Det är tidigt sjuttiotal i Bolzano. Ute på ängarna går pappa Pietro och plockar vårens förs­ta maskrosblad. I farmors kök puttrar köttfärssåsen sedan flera timmar tillbaka.

För Robert väntar en riktig högtidsstund. Han vet att det ligger en skatt längst ner i sallads­skålen.

Det är ett av hans första matminnen. Hur de där bittra maskrosbladen och den ännu syrligare vinägretten som alltid serverades till, får smaklökarna att spritta till. Och hur han lite otåligt väntar tills salladen är uppäten för att äntligen få sin belöning. För där, under all sallad, ligger en extra slurk vinägrett. Lycka.

–Läpparna var alldeles vita av syran när jag fick dricka upp den där slurken. Jag tyckte det smakade helt underbart! säger Robert Maglia, mer känd för att ha förfinat det italienska köket i Sverige, än för att laga rustik mat med rötter i landsbygden.

ANNONS

Men nu är han tillbaka. Tillbaka till barndomens skollov hos farmor och farfar i Bolzano. Till det som han kallar det enkla, genuina köket, till den mat som lagas hemma hos folk i Toscana, Puglia och Alto Adige.

Tillsammans med Bo Hagström från Solens mat vill han i den nya kokboken Italienska klassiker visa att det finns mer italiensk husmanskost än pizza och lasagne. Visst, de finns också med, men utgångspunkten har varit rätter som är populära i Italien, men som kanske inte är så kända i Sverige. Som den fyllda kalvbringan från Sicilien eller den hela fisken som man fyller med färska örter och citronskivor.

För Robert Maglia har det inte bara varit en resa tillbaka till minnena, utan också till kunskapen hos generationerna före honom. När Robert var tonåring och berättade för sin pappa att han ville bli kock fick han också sin välsignelse med ett förbehåll.

– Han trodde inte att jag någonsin skulle lära mig behärska den italienska husmanskosten lika bra som honom. Fast nu tycker jag att jag är på god väg.

Vi har fem exemplar av boken Italienska klassiker som ni har chansen att vinna. Maila oss och berätta om varför just du behöver den!

Skicka din motivering till tva.dagar@gp.se senast 10 maj och märk mejlet ”Italienska klassiker”.

Juryn består av Gunilla Wernhamn, Fredrik Sundh och Hanna Tornbrant på GP. Juryns beslut går inte att överklaga. Eventuell vinstskatt betalas av vinnarna.

Ålder 46 år.

Familj: Sambon Anna, dottern Andrea, 13, nyfödde sonen Vincent Rocco, tre bonusbarn.

Bakgrund: Född och uppvuxen i Göteborg. Har italiensk pappa och svensk mamma.

Gör: Frilansande matkonsult.

Ett axplock ur karriären: Johanna, Bagatelle (Oslo), Sjömagasinet, Divino (Stockholm) som fått utmärkelsen bästa italienska krog i Sverige. Har två gånger tävlat i den svenska uttagningen till Bocuse d’Or och kommit tvåa – efter Jonas Dahlbom och Marcus Aujalay. Tog en silvermedalj för Sverige i EM 2007.

Favoritråvara: Säsongens första kronärtskockor, carciofini.

Bäst med italiensk mat: ”Enkelheten, att man med några få fina råvaror kan få fram det bästa av smaker med till exempel härliga långkok.”

Nytt intresse: Djuphavsfiske.

Aktuell: Med boken Italienska klassiker, som han skrivit tillsammans med Bo Hagström. Det är andra boken i en tänkt serie om minst tre kokböcker. 2009 kom Italienska desserter. Nästa bok kommer att handla om italienska festmåltider.

ANNONS