Ställ danska rätter på julbordet

ANNONS
|

När jag började min journalistiska bana skedde det på skånsk mark. Mitt första fasta jobb var på tidningen Kvällsposten i Malmö. Redan andra veckan var det dags att åka färja till Dragör på andra sidan sundet (man gjorde det på den tiden, långt innan bron var byggd) och svulla danskt julbord. Jag var 22 år och fullständigt vettskrämd. Hade aldrig haft ett fast jobb, visste inte hur man skötte sig på firmafester (hade ju hört våldsamma rykten) och hade än mindre ätit dansk julmat. Jag satte på mig mammas hemsydda dräkt med rutig kjol och kavaj och försökte se vuxen ut. Det gick väl sådär.

ANNONS

Det blev en stojig afton på alla vis – men det jag minns mest av allt är maten. Hur befriande det var att äta något annat än den gamla vanliga julmaten. Och hur spännande det kändes med alla nya kombinationer och rätter. Så udda med blodkorv på julbordet, konstigt med karamelliserad potatis, så suveränt med den knapriga svålen på den saftiga "flæskestegen". Och hur vidunderligt gott det var med currysill, en kombination jag föll pladask för vid första tuggan och har suktat efter sedan dess.

Numera gör jag min egen currysill till jul, och det är lite väl långt till Danmark – alltså får Danmark komma hem till mig. Danskarna själva äter annars oftast en trerättersmeny på själva julafton, bestående av bland annat anka eller skinkstek, och sparar buffébordet till lunchen på juldagen eller i mellandagarna.

Jag älskar inte allt på den danska julmenyn, men några rätter snor jag mer än gärna. Vanligt förekommande är bland annat anka eller gås, skinkstek, rödkål, blodkorv, karamelliserad potatis, grov leverpastej, stekt medisterkorv, olika sorters sill, lax och en variant på ris à la Malta med körsbärssås till dessert. Till detta serveras julöl och snaps.

Så låten eder inspireras av våra danska vänners delikatesser. Här tolkade på mitt sätt. Danskt hygge (mys) på svenska julbord.

ANNONS

Recept

Mias currysill

6-8 portioner

20 minuter + valfri tid i kyl

Currysill är en personlig favorit. Det här är min egen version, som jag kommit fram till efter mycket laborerande genom åren.

  1. 2 förpackningar 5-minuterssill, à 420 g
  2. Smör
  3. 1 liten gul lök, finhackad
  4. Ca 2 tsk mild curry
  5. Ca 1 tsk stark curry
  6. 2 1/2 dl crème fraiche
  7. 1/2 dl majonnäs
  8. 1 tsk akaciahonung
  9. Salt
  10. Nymalen svartpeppar
  11. Ev. citronsaft
  12. 1 äpple, fintärnat
  13. 1 knippa gräslök, finskuren
  14. Att äta till:
  15. 1 liten rödlök, finskuren
  16. 1 salladslök, finskuren
  17. 2 msk kapris
  18. 1/2 rött äpple, i klyftor

Hetta upp smör i en stekpanna och fräs försiktigt hälften av löken med curry tills löken mjuknat utan att få färg.

Låt svalna något och blanda sedan med crème fraiche och majonnäs. Smaka av med honung, salt, peppar och eventuellt lite citronsaft. Tillsätt mer curry om du tycker att det behövs.

Skölj av sillen och skär i bitar. Blanda den med curryröran, äpple, gräslök samt resten av den gula löken. Lägg i glasburk och låt stå i kylen. Gärna i 2-3 dagar, men den är god att äta redan samma dag.

Inför serveringen: Strö över rödlök, salladslök och kapris. Garnera med äpple.

Äpplefläsk

4 portioner

45 minuter

Klassisk dansk husmanskost som passar väldigt bra på julbordet, även om rätten äts året runt i Danmark.

  1. 500 g rimmat och skivat stekfläsk
  2. 2 gula lökar, skivade
  3. 3 fasta svenska syrliga äpplen, t ex Aroma eller Ingrid Marie
  4. 1/2 tsk hela kryddnejlikor
  5. 1/2 tsk kryddpepparkorn
  6. 1 tsk torkad timjan
  7. Ev. lite socker

Skär fläsket i lite mindre bitar och stek det knaprigt i en torr stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper, men behåll stekfettet.

Stek löken i fettet tills den får lite färg.

Kärna ur och skär äpplena i klyftor (skala dem om du vill). Häll ned i stekpannan tillsammans med fläsket. Stöt nejlikor och kryddpeppar i mortel och lägg i pannan med timjan och eventuellt en liten nypa socker. Rör runt och låt det hela bli varmt.

ANNONS

Ställ in i ugnen och tillaga i 200 grader i 20 minuter.

Servera varmt eller småljummet.

Långkål

4-6 portioner

45 minuter

Långkål är ju en klassisk halländsk julrätt, men den är faktiskt också vanlig i Danmark. Olika delar av landet har sin egen variant, den här är lika enkel som god.

  1. 2 stånd grönkål
  2. Skinkspad eller köttbuljong
  3. Smör
  4. 1 1/2 dl vispgrädde
  5. Nymalen vitpeppar
  6. Salt
  7. 1 tsk dijonsenap
  8. 1 nypa socker

Riv bladen av stjälkarna så att du blir av med den grova stammen i mitten och skölj dem noga.

Lägg dem i kokande spad eller buljong och låt sjuda i 10-15 minuter eller tills den blir mjuk, men ändå har viss spänst kvar. Häll av vätskan, men spara den. Låt grönkålen svalna och hacka den ganska grovt.

Stek sedan den i smör i en gryta, låt det gärna ta lite tid. Späd med lite av kokspadet (spara resten till soppa) och låt det koka in. Tillsätt grädden och smaksätt med peppar, lite salt (beror på hur salt spadet eller buljongen var) samt eventuellt dijonsenap och lite socker. Låt det mesta av grädden koka in. Smaka av och servera ljummen.

Grov dansk leverpastej med julkryddor

Fuskvarianten 20 minuter, äkta 90 minuter

Få saker känns väl danskare än leverpastej? Den ambitiöse gör sin egen, men jag har kommit på en fuskvariant som är väldigt god.

ANNONS
  1. Fuskvarianten (cirka 4-6 portioner)
  2. 200 g färdig grov dansk leverpastej
  3. 1/2 tsk hela kryddnejlikor
  4. 1/2 tsk hel kryddpeppar
  5. 1 tsk hel salvia
  6. 1 dl vispgrädde
  7. 1 msk glögg eller konjak
  8. 1 skiva bacon
  9. 2 lagerblad

Häll över leverpastejen i en matberedare. Stöt nejlikor, kryddpeppar och salvia i en mortel. Blanda ned kryddorna, tillsätt grädde samt glögg eller konjak. Mixa till en slät smet. Häll upp i en liten smord ugnsform. Lägg över baconskivor och lagerblad. Ställ i ugnen i 175 grader i 20 minuter.

Servera lite småljummen, gärna med stekta champinjoner och knaperstekt bacon.

  1. Den äkta varianten (rejäl sats)
  2. 100 g smör
  3. 150 g vetemjöl
  4. 1 l mjölk
  5. 2 dl vispgrädde
  6. 500 g späck, finhackad
  7. 4 ägg
  8. 1 stor gul lök, riven
  9. 2 vitlöksklyftor, hackade
  10. 1 tsk stött hel kryddpeppar
  11. 1 tsk stött kryddnejlika
  12. 2 tsk torkad salvia
  13. 2-3 tsk salt
  14. Rejält med nymalen svartpeppar
  15. 1 kg putsad kalv- eller grislever, finhackad
  16. Cirka 70 g bacon

Smält smöret i en stor gryta. Tillsätt mjöl och låt det steka med lite under omrörning. Häll sedan i mjölk och grädde lite i taget under ständig omrörning så att du får en slät och tjock sås. Ta av grytan från plattan, häll i späcket och blanda ordentligt. Tillsätt sedan ägg, lök, vitlök och kryddor (snåla inte med salt och peppar). Häll i levern och blanda ordentligt.

Häll upp i smorda formar och placera en skiva bacon ovanpå varje. Baka i vattenbad i 1 timme i 200 grader. Servera den ljummen.

Att dricka till

  1. Jacobsen Golden Naked Christmas Ale (11365), 59:90 kronor.
  2. Aalborg Jule Akvavit 2014 (10201), 302 kronor.
  3. Alkoholfritt: Mikkeller Drink'in The Snow (1967), 16:90 kronor.
ANNONS