Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Håll utkik efter raka och jämnstora stjälkar.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sparris – läckraste vårtecknet av alla

Sparris är hopp om våren. Sparris är hopp om livet. Sparris är hoppsasteg på tallriken. Ställ till med sparrisfest för alla sinnen.

Få saker inger så mycket optimism och framtidstro som sparris. Det läckraste vårtecknet av dem alla är absolut den färska sparrisen. Nu börjar den rulla in, vit som grön, från när och fjärran. Ju närmare den vuxit, desto godare. Svensk sparris är guld värd och tål sannerligen att väntas på. Men tills SMHI behagar ange datum för skörd (vilket brukar ske i maj) går det alldeles utmärkt att njuta av den importerade varan. Om inte annat för att elda på vårt hopp om våren. Men se upp för mögliga ändar, torra stjälkar och ledsna knoppar. Vissa buntar har rest på tok för långt och för länge.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 

När du köper sparris gäller det att hålla utkik efter raka och jämnstora stjälkar. Passa dig för rostfläckar om du väljer vit sparris. Knopparna ska vara fasta och slutna, doften frisk men absolut inte syrlig. Om man klämmer lite försiktigt på stjälken ska den ge ifrån lite vätska – då är sparrisen garanterat färsk.

 

Vita blir de eftersom de växer under jorden, då hårdnar ytan och det är därför de alltid måste skalas. Gemensamt för båda sorterna är dock att den nedersta träiga biten måste bort. Enklaste sättet är helt enkelt att böja sparrisen tills den bryts naturligt. Det träiga eländespartiet slutar vid brytpunkten.

 

Tillaga sparrisen med omsorg och håll koll på klockan. Lite salt, kanske en aning socker, några droppar citronsaft och en liten klick smör kan få åka med. Smaka gärna under tiden. Att överkoka sparris borde kriminaliseras.

Personligen föredrar jag att grilla eller steka sparrisen om den ska serveras varm. Då får den en lite tuffare smak som passar perfekt till riven parmesan eller pecorino. Dessutom är det lättare att provsmaka och hålla koll på spänsten under tillagningen.

För egentligen är det allt du behöver veta – hellre för lite än för länge. Vårens primörprinsessa är av känslig natur. Behandla henne med respekt och kärlek.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.