Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Alexandra Zazzi ger krabbröran sting med bland annat tabasco.
Alexandra Zazzi ger krabbröran sting med bland annat tabasco.

Spännande smakmöte när Alexandra Zazzi gör krabbröra

Krabbtemat fortsätter i Alexandra Zazzis kök. En fråga från läsaren Gösta Franséhn leder till ett spännande recept på krabbröra med egenslagen majonnäs.

Hej Alexandra!
Trevligt att du skrev om krabba, i mitt tycke ett undervärderat skaldjur. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Zazzi älskar krabba

Jag har fiskat krabba i stort sett hela mitt liv och är nu 67 år. När jag var liten var det inte så gott om krabba, men den som fanns var oftast helt fullmatad på höstarna. Nu finns så mycket krabba att det kan vara upp emot 15 stycken i en hummertina – men ingen hummer (de går inte in i hummertinan om det finns krabba i den). 
Vad som däremot har hänt är att krabborna är dåligt matade, det vill säga innehåller nästan inget smör och dåligt med kött i klor och ben. Detta gäller även under hösten. Därför är bara 30-40 procent fina matkrabbor. Jag fiskar utanför Onsala och det kan säkert vara olika på andra delar av kusten. 

Jag antar att yrkesfiskarna lyser igenom krabborna (det finns sådan utrustning), tar hem de fullmatade och tar klorna på de stora hankrabborna. Min princip är att försöka att ta hand om allt jag får upp ur havet och därför kokar jag alla krabbor enligt ditt recept, som även min mor alltid använde. De som inte är fullmatade plockar jag ur - nog så knepigt! - och använder till bland annat krabba termidor och krabbröra. Mitt barnbarn älskar krabbröra med mycket krabbsmör i. 

Nu till frågorna! Krabbröran innehåller crème fraiche och majonäs, lök, kryddor och krabba. Hur lång är hållbarheten? Den blir ganska lös och rinning - kan man tillsätta något för längre hållbarhet och "stabil" konsistens, som skagenröran köpt i butik har?
Jag kokar även fond på skalen, men sist blev den så salt efter reduceringen att den inte gick att använda. Helst vill man ju inte lägga krabbskalen i soporna så nu testar jag om de kan användas som jordförbättring till grönsakslandet. Den bästa fonden, som ger mild och distinkt smak till sopp- och såsbaser, görs av hela tångkrabbor som krossas.

Hälsningar
Gösta Franséhn

Hej Gösta. Tack för ett långt och läsvärt brev!
Jag har också tyckt att krabborna var bättre tidigare år. Det kan ju bero på att det varit en ovanligt kylslagen sommar i år och att det inte fanns i lika mycket mat som vanligt i havet. Men det är en vild gissning från min sida. Har någon läsare ett bättre svar - tveka inte att skriva in. 

När det gäller egen krabbröra så är hållbarheten kort. Det beror givetvis på att skaldjur överlag har mycket kort hållbarhet. Jag brukar rekommendera två dagar för att vara på den säkra sidan under de kallare årstiderna, och gärna dagsfärsk under de varmare. Ett tips är att frysa krabbköttet och sedan röra ihop den mängd du skall använda. 

Bästa sättet att få den mer stabil är att krabbköttet inte är för blött. Låt den rinna av i sil och krama ur det innan.

Här kommer mitt recept på krabbröra. Det blir ett lite spännande smakmöte med citronen och ingefäran. Det är även gott att blanda i fint tärnat, krispigt äpple.

Alexandras krabbröra
1,5 dl krabbkött
1,5 dl egenslagen majonnäs
2-3 msk crème fraiche
1-2 droppar tabasco
1 tsk finriven färsk ingefära
0,5 tsk finrivet skal från ekologisk citron
6 finhackade strån gräslök
1 msk finhackad rödlök
Smaka av med salt och peppar
Låt krabbköttet rinna av ordentligt i ett durkslag. Vänd ihop alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Egenslagen majonnäs
Detta kan ibland vara enklare om man gör dubbel sats
1,5-2 dl varmpressad rapsolja eller annan neutral olja
1 äggula
1-2 tsk vitvinsvinäger
1-2 tsk dijonsenap
Salt och peppar
Blanda äggulan med vinäger och senap. 
Tillsätt olja lite i taget under ständig omvispning. Oljan måste hela tiden arbetas in i gulan. 
Smaka av med salt och peppar. 
Skulle majonnäsen skära sig har du kanske haft för kalla ägg. Se till att alla ingredienserna håller samma temperatur när du börjar. 
Skulle det ändå skära sig kan du börja om med en ny äggula och sedan hälla i den skurna majonnäsen i en fin stråle lite i taget. Vispa hela tiden.

Mest läst