Här bjuder krögarparet Håkan och Anne Thörnström på receptet till ett par värmande soppor i höstmörkret.
En med jordärtskocka och lax som bas och den andra med kalvkött och gröna ärtor.
Ingredienser 10 pers:
700 g skalad jordärtskocka
1 vitlöksklyfta
0,5 dl citronsaft
3 dl hönsbuljong
3 dl vitvin
1 gul lök
2 msk smör
1 l standardmjölk
1 l grädde
Salt och vitpeppar
Beredning:
Fräs jordärtskockorna, lök och vitlök i smör. Tillsätt buljong, vin och citronsaft. Koka upp det hela. Häll på grädde och mjölk och koka soppan tills jordärtskockorna blir mjuka. Mixa och sila soppan.
Smaka av med Salt och vitpeppar.
Garnityr:
Bitar av kallrökt lax och finskuren gräslök.
Ingredienser 4 personer:
400 g kalvkött (högrev eller liknande)
400 g gröna ärtor
300 g skalad potatis
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1½ l standardmjölk
½ l grönsaksbuljong alt, köttbuljong
5-10 g hackad färsk salvia
50 g smör
Salt och vitpeppar
Beredning:
Finhacka lök och potatis. Fräs detta i smöret. Slå på buljong och mjölk. Dela kalvköttet en gång. Låt köttet koka med i soppan i ca 40 minuter på svag värme. Tag upp köttet och skär det i tärningar. Tillsätt ärtorna. Koka i ytterligare 5 minuter.
Mixa soppan och tillsätt köttärningarna. Smaka av med hackad salvia, salt och vitpeppar.
Serveras med bröd och smör