Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

1/3

Sommarens söta

Söta godsaker att bjuda vid festliga tillfällen, ta fram till eftermiddagsfikat eller njuta av en ljummen kväll på bryggan. Ta tillvara vad säsongen har att erbjuda och inspireras av läckra godsaker som får följa med sommaren lång.

Under ännu en säsong jag har fått möjligheten att dela med mig av mina växtbaserade och näringsrika favoriter till er läsare. Jag hoppas att de inspirerat, och att något eller kanske ett par av recepten rivits ut och sparats. Efter lunchtips, libanesisk meze, mingelsnittar och brunchrätter känner jag att det var på tiden att jag bjuder er på en söt avslutning, på mitt vis. I dag blir det därför somriga sötsaker för hela slanten!
Det är sällan jag bakar, faktum är att tårtan här är den första jag bakat på flera år, men när det vankades somriga sötsaker kändes en maffig tårta som ett måste! Chokladig botten varvad och toppad med fluffig kokosgrädde och massor av färska bär. Hemligheten i tårtan är den magiska rödbetan som har förmågan att få allt från vegobiffar till söta, mjuka kakor att bli löjligt saftiga. Dessutom bidrar de med vacker färg och mängder av nyttigheter.
För en person (läs: mig) som är tokig i ingefära är min cashew- och ingefärsfudge rent av beroendeframkallande. Konsistensen är seg, sötman lätt och stinget av ingefära sådär härligt eftersläntande.
Sommarens kanske bästa dessert – paj på solmogen frukt och bär. Toppa med en enkel mandel- och kokossmultopping. Jag serverar pajerna med havre fraîche, syran passar fint till den söta fyllningen och gör desserten väldigt fräsch. Det måste ni testa!

Chokladtårta med kokosgrädde och färska bär
Den perfekta tårtan till sommarens alla  bjudningar. Toppa med färska bär eller frukt i säsong!
8-10 bitar
Tid för tillagning: 30 minuter förberedelser + 20 minuter i ugn + 20 minuter garnering

Botten:
3 dl havremjöl
3 dl mandelmjöl
80 gram mörk choklad (hög kakaohalt och gärna utan raffinerat socker)
100 gram kallpressad kokosolja
1,5 dl kakao av god kvalitét
1,5 dl lönnsirap
4 ägg
2 tsk bakpulver
2 rödbetor (cirka 200 gram)
0,5 tsk havssalt
kallpressad kokosolja och mandelmjöl till formen

Tillbehör:
4 dl kokosgrädde (eller det tjocka övre lagret på en vanlig burk kokosmjölk)
1 tsk äkta vaniljpulver
250 gram färska hallon
250 gram färska blåbär
250 gram färska jordgubbar

Garnering:
färsk mynta
hackad mörk choklad

GÖR SÅ HÄR.
Ställ kokosgrädden svalt (så att den lättare kan vispas). Värm ugnen till 175 grader.
Värm kokosoljan tills flytande i en kastrull, bryt ner chokladen i småbitar och låt smälta. Tillsätt lönnsirapen och vispa samman.
Skala och riv rödbetorna. Mixa alla ingredienser släta i en matberedare eller med stavmixer.
Olja två små bakformar, 20-22 cm, pudra med mandelmjöl. Fördela smeten i formarna. Baka mitt i ugnen i 20 minuter. Stjälp upp bottnarna på bakgaller. Låt svalna.
Vispa kokosgrädden fluffig, tillsätt vaniljpulvret, vänd ihop.
Placera en botten på ett fat. Bred ut en tredjedel av grädden och täck med ett generöst lager bär. Lägg andra bottnen ovanpå. Bred ut resterande grädde och bär. Garnera med mynta och hackad choklad. Servera direkt!

Tips! Kokosolja stelnar runt 23 grader, vilket gör att kakan blir ganska tung om den ställs svalt. Värm därför gärna upp bottnarna lätt om den kylts och ska ätas vid senare tillfälle.

Variera chokladtårtan
Byt ut det mittersta gräddlagret mot mosade jordgubbar och toppa med grädde, mosade jordgubbar och bär. Testa även att toppa med frukter som kiwi, fikon, nektarin och plommon.

 

Hallon- och nektarinpajer med mandel- och kokostäcke
Drottningen av sommardesserter. En enkel paj på vackra bär och solmogen frukt. 
6 portioner
Tid för tillagning: 25 minuter förberedelser + 20 minuter i ugn

Fyllning:
225 gram hallon (färska eller frysta)
3 nektariner

Mandel- och kokostäcke:
2 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos
4 färska dadlar
2 msk kallpressad kokosolja
0,5 tsk äkta vaniljpulver
0,5 tsk mald kardemumma
1 krm mineralsalt

Tillbehör:
havre fraiche
färsk mynta

GÖR SÅ HÄR.
Värm ugnen till 200 grader. Dela, kärna ur och tärna nektarinerna. Blanda nektarin och hallon och fördela i 6 stycken små portionsformar.
Kärna ur dadlarna. Mixa ingredienserna till mandel- och kokostäcket till ett smul i matberedare och fördela över hallon- och nektarinfyllningen.
Baka pajerna mitt i ugnen i 15-20 minuter, tills fyllningen börjat puttra och mandel- och kokostäcket fått en fin gyllene färg. Täck över med bakplåtspapper om smulet får för mycket färg.
Låt pajerna svalna något. Servera med sval havre fraîche och färsk mynta.

Tips! Allergisk mot nötter? Byt ut mandelmjölet mot egenmixat mjöl av solroskärnor. Rosta gärna solroskärnorna i en torr, het stekpanna innan för en nötigare smak!

Variera minipajer
Blåbär, svarta vinbär, plommon eller äpplen … Listan på frukter och bär att varaiera med kan göras lång. Baka portionspajer eller en stor. Eller baka fyllning och rosta topping för sig och servera nytänkande och fräsigt upplagt “á la finkrog”!

 

Cashew- och ingefärsfudge
En raw fudge med en härligt seg konsistens och gott sting från ingefära
cirka 20 bitar
Tid för tillagning: 10 minuter + 1 timme i kylskåp

200 gram naturella cashewnötter
1 tsk äkta vaniljpulver
6 torkade ekologiska osvavlade aprikoser
2 msk ljus tahini
2 tsk riven färsk ingefära
1 krm havssalt

GÖR SÅ HÄR.
Mixa cashewnötterna till ett kornigt mjöl i en matberedare. Skär aprikoserna i mindre bitar och tillsätt tillsammans med resterade ingredienser. Mixa i ett par minuter, tills smulet börjar gå ihop. Provsmaka en liten bit. Konsistensen ska vara seg!
Forma degen till en boll. Lägg bollen på ett bakplåtspapper och tryck ut till en centimetertjock kvadrat. Sätt in i kylen och låt stelna i minst 1 timme. Ta sedan ut och skär i munsbitar. Slå gärna in fudgen i små bitar av smörgåspapper och förvara i kylskåp. De smakar allra bäst kylda! 

Tips! Osvavlade aprikoser innebär att inget svavel har använts när de torkats, vilket vanligtvis görs för att behålla färgen och konservera frukten. Osvavlade aprikoser är något mörkare i färgen men desto mer smakrika och aromatiska!

Variera ingefärsfudge
Testa att byta ut ingefära mot valfritt bärpulver, exempelvis hallonpulver eller blåbärspulver.

Mest läst