Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Snabb julmarsipan

    Ska man göra marsipan på traditionellt vis gör man den från grunden med mandlar, florsocker och bittermandel. Men i jultider kanske ibland viljan kan vara mer frikostig än tiden. Därför gör vi en snabbversion med utblandad mandelmassa, vilket ger en smidig konsistens som passar bra till goda praliner och figurer som håller sig saftiga lite längre.

    Ska man göra marsipan på traditionellt vis gör man den från grunden med mandlar, florsocker och bittermandel. Men i jultider kanske ibland viljan kan vara mer frikostig än tiden. Därför gör vi en snabbversion med utblandad mandelmassa, vilket ger en smidig konsistens som passar bra till goda praliner och figurer som håller sig saftiga lite längre.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    ca ½ kg marsipan

    ca 20 min

    500 g mandelmassa

    1 dl vatten

    40 g smör

    1 dl mjöl

    3-4 dl florsocker

    2 krm mald bittermandel

    Koka upp vatten och matfett i en liten kastrull. Vispa i mjölet och sjud smeten under omrörning med en trägaffel tills den släpper kastrullens botten och blir en klump. Låt smeten kallna.

    Riv mandelmassan på den grova delen av ett rivjärn och blanda samman med den kokta smeten, bittermandel och florsocker i en stor bunke. Tillsätt florsockret lite i taget och arbeta degen tills du får en bra konsistens. Smaka av under tiden så att du får den sötma som du tycker är godast. Ju mindre florsocker du har desto längre håller sig marsipanen saftig.

    Nu är det bara att börja botanisera och fantisera. Den marsipan som blir över kan lindas in noggrant i plastfolie och förvaras i kylskåp där den håller sig ett par veckor.

    $1