Smörgåsbaren

ANNONS
|

En smörgåsbar, vilket kul koncept, är första tanken. Förutom den till synes ökande skara människor som skyr kolhydrater som pesten – vem gillar inte mackor? De finns överallt, kan varieras i oändlighet, kan bestå av smått och gott eller vara maffiga och mättande.

På Smörgåsbaren är ambitionen att samla många sorters smörgåsar under ett paraply. Här finns smörrebröd, att betrakta som förrätter, toasts som någon form av mellanrätter och mer matiga typ huvudrätter i form av vietnamesiskt inspirerade bánh mì, burgarmackor och steak sandwiches. Lite asiatiskt, lite europeiskt, lite amerikanskt. Men allt med bröd som bas. Inga bordsbokningar tas, men en måndagskväll i december är det ändå lätt att få bord för fyra i den trivsamma lokalen.

ANNONS

Eftersom jag efter en hård dag är vrålhungrig, hungrigast i sällskapet, inleder jag självklart med ett stycke smörrebröd med lättrökt reninnanlår. En vacker liten skapelse på en rustik skiva bröd, med perfekta smaker. Rökt ren. Lingon. Pepparrot! Jag blundade lite när jag åt, fick jag höra. Ett gott betyg.

Mackfrossandet fortsätter med en bánh mì med långbakad fläsksida, pickles, koriander och chilimajonnäs. Denna eviga, ständiga och aldrig sinande chilimajonnäs som verkar serveras på varenda restaurang i hela staden. Inte mig emot i detta sammanhang, ihop med så gott mört kött och fint syrade grönsaker. Men själva brödet är inte särskilt kul efter några tuggor. Det är för mycket bröd och för lite gött.

De två i sällskapet som i stället beställt varsin vegetarisk bánh mì-variant, med friterad tofu och svamp, är desto mer missnöjda. De petar på innehållet, broskseg svamp säger de, och suckar över att det, som alltid, är det vegetariska alternativet som är tråkigast. Bamba-känslan. Tofu kan göras roligare än så här. Och brödet påminner om något inplastat en kyl i en matbutik, tycker de. 149 spänn är inte rimligt för en så ledsen smörgås.

Den fjärde av oss har beställt burgare på bringa, med kimchi och sesamgurka. Han menar att den ljumma skapelsen är högst oklar både som burgare och smörgås. Men den smakar väldigt mycket kimchi i alla fall, det är ett som är säkert.

ANNONS

Jag känner att vi inte riktigt är i samklang i våra omdömen, medan jag äter padrones med salt och citron, en liten sidobeställning bara.

Självklart måste middagen avslutas i smörgåsens tecken. En fattig riddare med blåbär och vaniljglass sitter fint som avslutning. Och banankakan med pekannötsglass och den lilla munken med vaniljkräm får faktiskt här toppbetyg från bordskamraterna.

Servicen är hela tiden trevlig, snabb och lättsam, och en miss i beställningen ordnas lätt och kompenseras även vänligt på notan. Själv kommer jag gärna tillbaka. Toasten med handskuren råbiff står på dagordningen.

Plus - Kreativiteten i smörgåshantverket.

Minus - Bröd kan också vara väldigt tråkigt.

Fakta:

Mat: Smörgåsar högt och lågt.

Dryck: Öl, vin, drinkar och must.

Smörgåsar: 98-229 kr

Sött: 39-98 kr

Öl: Mellerud 40 cl 54 kr

Vin: Ett glas vitt eller rött 75 kr

smorgasbaren.com

031-18 54 55

Öppet: mån-tor 11-sent, fre 11-02, lör 12-02, sön 12-sent

ANNONS