Skatt på danskt fett i sommar

ANNONS
|

Den danska fettavgiften är en avgift som i juli 2011 kommer att läggas på mättat fett i kött och mejeriprodukter. Det skriver nättidningen Livsmedel i Fokus.

Mjölk är undantaget och slipper den nya avgiften på motsvarande 18 svenska kronor per kilo fett. Smör däremot beräknas enligt tidningen bli 18 procent dyrare och priset på en hårdost med 45 procents fettinnehåll kommer att gå upp med fyra procent.

När det gäller kött har man räknat ut genomsnittliga fetthalter att beräkna avgiften på. För nötkött har den satts till 5,2 procent, medan griskött ligger på 6,5 procent. Slakterierna kan sedan välja mellan att använda de genomsnittliga uträkningarna eller det verkliga fettinnehållet i olika styckningsdetaljer.

ANNONS

De produkter som danskarna exporterar ska inte avgiftsbeläggas. Däremot hamnar avgiften på importerade livsmedel - för att inte sätta danska producenter i ett sämre konkurrensläge.

Men det är inte bara mejeri- och köttbranscherna som kommer att känna av effekterna av avgiften. Livsmedel i Fokus skriver att även ett bageri som svenskägda Lantmännen Unibakes i Hatting kommer att få betala, eftersom det blir en fettavgift för råvarorna.

Motivet för avgiften uppges i början ha varit att förbättra folkhälsan, men många ser den i dag som ett instrument för att finansiera skattlättnader. Avgiften beräknas inbringa 1,4 miljarder till staten.

Det finns förväntningar på att gränshandeln kommer att öka, de som tidigare bara köpte öl och cigarretter i Tyskland, kommer troligen även att ta med sig smör och ost hem.

Företagarna är inte oväntat bekymrade över fettavgiften. Företagarorganisationen Dansk Erhverv anser att skatteministern har blundat för de problem som lagförslaget ger de importerade, sammansatta livsmedlen. Bland annat kan en teknisk analys inte visa det exakta fettinnehållet. För att importörerna ska kunna få denna information måste de vända sig till utländska producenter eller agenter.

Kostexperter har också uttryckt en skepsis mot avgiften, som man - enligt Livsmedel i Fokus - anser kommer att omfatta även magra produkter som kycklingfilé och fettsnåla ostar.

ANNONS

Det finns dem som hävdar att avgiften strider mot EU:s förbud mot tulliknande avgifter men ännu finns ingen dom som avgjort frågan, så danskarna kan räkna med att fettavgiften blir verklighet någon gång i juli i år.

Svenskarna behöver dock inte oroa sig för något liknande inom den närmsta tiden.

– Nej, vi det finns inga planer eller konkreta arbeten gällande en fettskatt på finansdepartementet, säger Daniel Valiollahi, pressekreterare hos finansminister Anders Borg.

Han tillägger att han även gjort en koll i valmanifestet och att det där inte finns något om en fettskatt.

ANNONS