Servera nyårsmeny i retrostil

ANNONS
|

Det där med nyårsmat är inte så lätt alla gånger. Det blir prestigeladdat och alldeles för allvarligt. Risken är att man tar knäcken på sig själv på kuppen och glömmer bort att ha roligt.

Så ska det inte behöva vara. Ett bra sätt är att förbereda så mycket det bara går. Gör lite i taget. Handla i god tid. Tänk efter vilka moment som går att fixa innan. Jag skulle till och med vilja gå så långt att jag föreslår att du skriver ned ett körschema. För din egen skull.

Jag har valt att tota ihop en lättlagad nyårsmeny med upphottad retrostil. Det är något med nyår som får mig att tänka i gammaldags banor. Elegant som det var förr. Fast med lite modernare touch och tuffare smaker.

ANNONS

Jag vill slå ett slag för lammrostbiff. Den är som en liten ministek. Väldigt lätt att lyckas med, saftig och smakrik. Du kan marinera och bryna köttet i förväg och eftersteka den i ugnen tillsammans med den goda buljongpotatisen som du ställer in ugnen cirka en timme innan det är dags att äta.

Såsen går också att förbereda, bara att värma med en klick smör precis före serveringen.

Granatäpplena kan du kärna ur när som helst. De håller i kylen. Mixa saften när du inte är stressad så du inte stänker ned dig med det starka färgämnet.

Räkorna marineras gärna i förväg. Sedan är det bara att blanda till själva räkcocktailen en stund innan middagen.

Chokladkrämen kan stå framme hela dagen om så är. Jag föredrar att servera den rumstempererad framför kylskåpskall. Vispa grädden och ställ i kylen.

Det enda som egentligen bör lagas à la minute är de ingefärsfrästa bönorna, men det går å andra sidan blixtsnabbt.

Så med lite ordning och reda på torpet kan du fixa en riktigt skön nyårsmeny utan att stressa dig sönder och samman. Ibland lönar det sig att tänka efter före.

Gott slut och ännu godare 2016.

Läs även: Recept på lammrostbiff med räkcocktail till förrätt och chokladdessert

ANNONS

ANNONS