Senap sätter snurr på alla smakerna

ANNONS
|

På varmkorv, på julskinkan, i salladsdressingen, i ärtsoppan … Senap passar till det mesta. Det är något som människan vetat i tusentals år. Redan de gamla romarna dyrkade den aromatiska senapen som smaksättare och därifrån spreds den sedan norrut till Frankrike och vidare till Sverige under medeltiden.

Senapen ansågs till och med vara rena dundermedicinen och det är en av anledningarna till att vi fortfarande kan köpa julsenapen på apoteket.

Senap består rätt och mer eller mindre slätt av krossade senapsfrön, gula, bruna eller svarta – eller en blandning av allihop. De krossade fröna blandas ut med vinäger eller ättika och salt och socker. Därefter kan man tillsätta i stort sett vad som faller en in.

ANNONS

Vi tenderar att gilla vår senap olika här i livet, beroende på var vi bor. I Skåne brukar den vara grövre och lite mörkare, medan man i till exempel Östergötland gillar den slät, söt och stark. Personligen skulle jag inte överleva en minut utan en burk dijonsenap i kylen. Pigg, stark och garanterat osöt. Den funkar till allt i min värld.

Rör ihop några teskedar med en halv pressad citron och lite salt och tillsätt en god olivolja under flitig vispning – och vips har du världens godaste och enklaste salladsdressing. Senapen gör hela skillnaden.

Alla kalla mjölkbaserade såser, typ crème fraiche eller gräddfil, blir bra mycket mer intressanta om senapen får vara med och leka. Samma sak gäller gratängsåser eller béchamel-liknande varianter – senapen ger sting och smak på samma gång. Förvandlar det milda och mediokra till något piffigt och aptitligt.

Och något av det enklaste nöje man kan roa sig med här i världen är att göra sin egen senap. Du måste inte rulla en kanonkula i en skål med hela senapsfrön mellan knäna numera (även om det är ganska kul och känns som en underbart analog syssla i dessa dagar). Det går faktiskt att vispa ut senapspulver med hett vatten och häva i sådant du tycker är gott. Hemlagad senap är världens bästa present.

ANNONS

Senapskyckling med salvia

Halstrad gravlax med husets hovmästarsås

Hemgjord senap med calvados och rosmarin

Att dricka till:

Casal di Serra Vecchie Vigne (97042), 131 kronor.

Alkoholfritt: Paulaner Hefe Wessbier (1993), 13,90 kronor.

ANNONS