Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sellerisoppa med ädelost

För 4 portioner, 30 minuter

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ädelost och selleri är en match "made in heaven". Den här ljuvligt lena soppan värmer gott kyliga dagar.

1 kg rotselleri, skalad och tärnad

2 msk smör

2 stjälkar stjälkselleri, strimlade

1 gul lök, finhackad

salt

1 l hönsbuljong

färsk timjan

2 lagerblad

1 1/2 dl crème fraiche

150 g ädelost

salt

nymalen svartpeppar

1 citron, rivet skal

2 skivor vitt bröd

1 vitlöksklyfta, skuren på mitten

Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt stjälkselleri, lök och salt. Fräs tills det börjar mjukna och få lite färg. Tillsätt rotsellerin och rör om så att den täcks av smöret. Slå på buljongen, tillsätt några timjankvistar och lagerblad. Koka upp, sänk värmen och sjud tills sellerin mjuknat. Lyft upp timjan och lagerblad och mixa soppan slät. Sila, koka upp och vispa i två matskedar crème fraiche och 100 gram ädelost. Smaka av med salt, peppar och lite rivet citronskal.

Mixa 50 gram ädelost med resten av crème fraichen. Rosta brödskivorna och gnid in dem med snittytan från vitlöken. Skär i tärningar.

Servera soppan med en ädelostklick och vitlökskrutonger. Dekorera med selleriblad eller färsk timjan.