Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sellericarpaccio med brynt örtsmör och svamp

För 4 portioner, 30 min + 2 tim i ugnen

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det här är så gott så man baxnar.

cirka 1 kg rotselleri (hel)

olivolja

flingsalt

cirka 100 g valfri svamp

25 g smör + 2 msk till stekning

2 vitlöksklyftor, finhackade

nymalen svartpeppar

1/2 citron

1/2 dl valfria färska örter, finhackade

1 dl gräddfil

50 g röd rom

2 msk finskuren gräslök

1/2 dl rostad lök

Tvätta sellerin och lägg på en plåt. Gnid in den med olja och flingsalt. Baka hel i ugnen i 175 grader i cirka två timmar, eller tills den är mjuk när du sticker in en vass kniv. Låt svalna tills den är ljummen. Så här långt kan du förbereda. Jag brukar lägga in den på kvällen och sedan låta den ligga kvar i ugnen över natten medan den svalnar.

Stek svampen i två matskedar smör och vitlök under tiden. Salta och peppra.

Skär bort skalet på sellerin och skiva tunt. Arrangera på tallrikar. Bryn 25 gram smör tills det börjar dofta nötigt, tillsätt citronsaft, rivet skal och örter. Mixa. Ringla örtsmöret över sellerin.

Klicka på lite gräddfil. Toppa med rom, svamp, gräslök och rostad lök.