Sarah Coulibaly älskar att laga mat och att hon nån gång skulle öppna restaurang i Göteborg var självklart.
Sarah Coulibaly älskar att laga mat och att hon nån gång skulle öppna restaurang i Göteborg var självklart.

Sarah Coulibalys grytor - en doft av Mali i Svartedalen

ANNONS
|

Sarah Coulibaly ler under sin rosa turban när hon tänker på första gången hon lagade mat.

– Det var precis efter jul, vi hade få ingredienser hemma och alla var väldigt trötta. Jag var nio år och tjatade verkligen för att få prova att laga maten, berättar hon.

Rätten hon lagade var zamè, en rätt där ris får koka i en smakrik sås och serveras med kött eller fisk. Sarahs variant med torkad fisk gjorde succé.

– Alla sa att den var godare än mammas. Efter det lagade jag nästan all mat hemma, säger hon stolt.

Sarah kom till Sverige från västafrikanska Mali för åtta år sedan. Det var kärleken som förde henne hit; hon hade träffat sin dåvarande man, en svensk fotbollstränare som då bodde i Mali.

ANNONS

– Jag älskar fotboll och jobbade som agent åt honom ett tag. Men numera tittar jag aldrig på fotboll. Dels för att jag inte hinner, dels för att jag vill att Sepp Blatter försvinner från fotbollen. Innan han försvinner för gott vägrar jag titta på fotboll, säger hon stensäkert.

Fotbollstränaren är hon inte längre gift med, men hon blev kvar i Sverige. Nu bor hon i Björkekärr med sin sambo, och i februari i år öppnade hon en restaurang. Resto Pilipili, som stället heter, ligger i Svartedalen mellan en busshållplats och en lummig skog. Tidigare var det ett thaimatsställe, men nu signalerar skyltarna utanför att det serveras exotisk, västafrikansk mat. Ett udda inslag i villakvarteren, minst sagt.

Inne i restaurangen puttrar olika grytor. Menyn innehåller några få rätter, alla typiska för Mali. Ris, friterad matbanan och långkokt kött är några av inslagen i matlagningen. Men det viktigaste är jordnötssåsen, eller tigadèguèna som det heter på Malis största språk bambara.

– Många har ätit jordnötssås men vet inte att den ursprungligen kommer från Mali, säger Sarah och avslöjar hemligheten bakom den bästa jordnötssåsen:

ANNONS

– Man måste använda en krydda som heter zumbala. Det är en frukt som man torkar och maler. Jag brukar köpa zumbala från Frankrike, men det finns i en afrikansk affär i Gamlestaden också.

Öppettiderna i hennes restaurang är lite ovanliga: 13-19 på vardagarna, 14-18 på helgen.

– Det var någon som sa: ”Är du inte klok? Börjar lunchen klockan ett? Vem äter lunch så sent?”

Men allt har sin logiska förklaring. Sedan två år tillbaka pluggar Sarah till fransklärare vid Göteborgs universitet och måste pussla med tiderna för att hinna med både föreläsningar och matlagning.

– På måndagar har jag stängt och ägnar mig bara åt skolan. De andra dagarna är jag i skolan på förmiddagen, sedan åker jag direkt hit. Jag är trött hela tiden, men har väldigt roligt också, säger Sarah.

Ända sedan den där risrätten efter jul för trettio år sedan har hon älskat att laga mat, och även om hon aldrig utbildat sig till kock har hon slagit sig fram i matvärlden. I Mali drev hon två restauranger och en nattklubb – det sista trots bråk med familjen.

ANNONS

– Pappa var präst och gillade inte att jag hade nattklubb. Men det var roligt. Jag och pappa hade risfält också, med nio hektar ris. På pappas begravning berättade folk om all möjlig business han hade gjort, som jag inte hade haft en aning om. Då förstod jag var min vilja att driva företag kom ifrån.

Sarah berättar att hon ser sig själv som en businesskvinna, även om hon verkligen inte gillar att behöva hålla på med bokföring och fakturor.

– Jag vill bara laga mat och göra människor glada.

Nå – fotbollsagent, nattklubbsägare, matlagare och fransklärare – var är Sarah om tio år?

– Min dröm är att flytta till Elfenbenskusten. Det är så vackert och härligt där. Jag skulle vilja ha en liten restaurang med livemusik, bygga ett hus med lägenheter att hyra ut och bara leva mitt drömliv. Men vi får se när det blir. Jag har inte bråttom.

FAKTA: Sarah Coulibaly

Ålder: 39 år

ANNONS

Bor: Björkekärr

Familj: Sambo och en adoptivson som bor med exmaken

Intressen: ”Förutom att jobba och gå i skolan? Jag gillar att gå på bio, men hinner aldrig.”

FAKTA: Två ingredienser Sarah tipsar om

Ingefära. ”Jag skalar färsk ingefära och mixar den slät. Sedan är det bara att klicka i. Jag har ingefära i nästan allt, inte minst till kycklingspett. Ingefära är väldigt nyttigt.”

Zumbala. ”Det använder jag i jordnötssås och många andra rätter. Min mormor brukade säga att det är bra för hälsan.”

ANNONS