Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

1/3

Sallader på lätt och rätt sätt

Matiga allt-i-ett-sallader av goda ­råvaror som blandas till vackra, smakrika och ­näringsrika rätter. Glöm allt du vet om trista sallader. Tänk i stället krispigt, krämigt och med en ny mix av smaker.

Helrrostad blomkålssallad med grillad nektarin, avokado, valnötter och ­senapsdressing
En somrig sallad på det som smakar bäst just nu. Låt grönt från grillen ta plats på salladsfatet och ringla över en dressing sötad med dadlar.
4 portioner

1 blomkålshuvud
2 dl durra
3 nektariner
1 knippe salladslök
1 fänkål
2 avokador
1 kruka basilika
1 kruka mynta
70 gram mangoldskott
1 dl valnötskärnor

Fransk senapsdressing:
2 msk grov fransk senap
3 msk kallpressad olivolja av god kvalitet
3 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
2 färska dadlar, urkärnade
havssalt och nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR.
Värm ugnen till 175 grader.
Ta bort de grövsta bladen från blomkålen, behåll de späda. Dela blomkålen på mitten, pensla med olja, rosta på plåt mitt i ugnen i cirka 1 h, tills den fått fin färg och blivit mjuk rakt igenom. Vänd gärna runt ett par gånger.
Dressing: Mixa olja, vatten, vinäger och dadlar tills slätt med stavmixer. Vänd ner senap, rör om och smaka av med salt och peppar.
Koka durra enligt anvisning på ­förpackningen.
Klyfta nektarinerna. Ansa sallads­löken. Pensla med olja och grilla, eller stek i grillpanna, tills mjuka med fina ränder.
Ansa fänkålen och hyvla tunt med mandolin, eller skär tunt med kniv. Dela, kärna ur och gröp ut avokadorna, skär i klyftor.
Riv den rostade blomkålen i mindre bitar. Blanda med dressingen.                     
Varva blomkål, durra, nektarin, ­vårlök, fänkål, avokado, örter, mangoldskott och valnötter. Servera med sötpotatishummus eller palsternackskräm.

 

Två varianter av krämiga röror, fyllda av både protein och goda smaker.

Sötpotatishummus med mandelsmör
4-6 portioner

1 förpackning förkokta kikärtor (cirka 230 gram)
1 medelstor sötpotatis (cirka 250 gram)
2 msk mandelsmör
1 dl vatten
1 dl kruspersilja, finhackad
havssalt och nymalen svartpeppar
kallpressad olivolja och persilja till ­garnering

GÖR SÅHÄR.
Värm ugnen till 200 grader. Skrubba och skär potatisen på mitten. Pensla med olja och baka i ugnen i 30 minuter, tills den är helt mjuk. Mixa mandelsmör och hälften av vattnet fluffigt i matbered­are. ­Tillsätt kikärtor, urgröpt potatis och ­persilja. Mixa i matberedare tills röran är slät, ­tillsätt resten av vattnet och fortsätt mixa till önskad krämighet. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp, ringla över olivolja och garnera med persilja.

Palsternackskräm med dragon
4-6 portioner

1 förpackning förkokta små vita bönor (cirka 230 gram)
250 gram palsternacka
2 msk ljus tahini
1 dl vatten
1 liten vitlöksklyfta, finriven
1 tsk torkad salvia, eller 1 msk färsk
1 msk färskpressad citronjuice
2 msk kallpressad olivolja
havssalt och nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR.
Skala och skär palsternackorna i små ­bitar. Ånga eller sjud mjuka, cirka 15 ­minuter. Mixa tahini och hälften av ­vattnet fluffigt i matberedare. Tillsätt kikärtor, palsternacka, vitlök, salvia och citron. Mixa tills slätt. Tillsätt resten av vattnet och olja, mixa till ­önskad krämighet. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp, ringla över olivolja och strö över salvia.

 

Tomatsallad med ­citrusdressing, örter och rostat bovete
En grön sidosallad med sommarens smakrika tomater i sötsyrlig marinad.
4-6 portioner

1 kg blandade tomater i olika färger
2 msk färskpressad ekologisk ­grapefruktjuice
2 msk färskpressad ekologisk limejuice
zest från 1 ekologisk citron
2 tsk tamari
1 dl thaibasilika, finstrimlad 
0,5 dl torkat helt bovete
0,5 dl gräslök, finhackad
havssalt och nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR.
Blanda ihop citrusjuice, zest och tamari till en marinad. Skölj och skär de större tomaterna i skivor, dela de mindre på mitten. Lägg tomaterna i en skål och häll över marinaden, blanda ner hälften av thaibasilikan och låt stå i rumstemperatur i 15 minuter.
Lägg bovetet i en finmaskig sil. Koka upp en kastrull med vatten och häll över bovetet. Skölj av med kallt vatten. Låt rinna av väl och rosta sedan i medelhet, torr stekpanna tills bovetet är gyllene och krispigt. Låt svalna.
Lägg upp tomaterna på ett fat. Ringla över marinaden. Strö över resten av thaibasilikan och gräslöken. Toppa med bovete. Strö över en nypa flingsalt och lite nymalen svartpeppar.

 

Sväng ihop din egen matiga sallad
En matig sallad som känns spännande, god och är mättande kan du med några tips och tricks ­enkelt blanda ihop själv!

Näring
För att salladen ska bli en ­komplett ­måltid näringsmässigt är det viktigt att inkludera protein, ­kolhydrater, hälso­samma fetter, vitaminer och ­mineraler. Försök att få med något från alla dessa ­grupper i din sallad.

Smak och textur
Plocka in ­råvaror och komponenter som kompletterar varandra i både smak och konsistens. Något sött som bryter av mot något hett, och så någon sälta. Tänk gärna grönsaker tillagade på olika sätt, något råhyvlat med något ugnsbakat. Och gärna något krämigt tillsammans med något krispigt.

Förberedelser
Koka en stor mängd durra eller quinoa, rosta  extra grönsaker och mixa en stor sats hummus att förvara i kylen. Men lite planering och förberedelser ser du till att din kyl alltid är redo att stå till tjänst, en matig och näringsrik sallad är aldrig långt borta!

 

Therese Elgquist är kokboksförfattare, receptkreatör och matstylist. I Två Dagar delar hon med sig av sina recept med fokus på grön och hälsosam mat.

Mest läst