Hemgjord kola är en bra gå-bort-present. (Obs: Bilden hör inte samman med receptet.)
Hemgjord kola är en bra gå-bort-present. (Obs: Bilden hör inte samman med receptet.) Bild: Karin Malmhav

Så svänger du ihop Zazzis lakritskola

Det börjar närma sig jul och det märks så klart även i köket. Ewa-Stinas önskan om lakritskola till första advent gör att Alexandra Zazzi går emot sin princip om återpublicering av recept. Dessutom får Stickan (som träffade Alexandra i matbutiken) ett gäng fina pumpatips.

ANNONS
|

Hej Zazzi!

För många år sedan skrev du om ett recept på lakritskola. Kan du publicera det igen? Jag tänkte göra det till första advent, de är så goda!

Tack, Ewa-Stina

Hej Ewa-Stina!

Jag brukar inte lägga ut recept flera gånger men jag håller med dig, detta är för gott för att falla i glömska. Här kommer det!

LÄS MER:Glad nyhet för lakritsälskare

Zazzis lakritskola

Ger 35-40 bitar

Lakritspulver av några olika fabrikat.
Lakritspulver av några olika fabrikat. Bild: Vilhelm Stokstad / TT

• 100 g smör

• 2 dl strösocker

• 2 dl vispgrädde

• 1 dl ljus sirap

• 1 krm salt

• 2,5 msk lakritspulver

Gör gärna så här:

Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull och smält alternativ bryn (blir en lite nötigare smak).

ANNONS

Rör i grädde, sirap, socker, salt och lakritspulver. Låt småkoka cirka 40 minuter. Rör ibland.

Kolan ska bli 123 grader – använd en sockertermometer eller gör ett kulprov för att kontrollera att den är färdig. (Kulprov: Ta ett glas iskallt vatten, droppa i lite kola och rulla sedan mellan fingrarna och se att den håller ihop och är lagom seg.)

Fodra en brödform med non stick-ugnspapper (finns i välsorterade matbutiker) och häll upp kolan.

Låt svalna 2 timmar, lyft ur och klipp/skär i kuber. Packa som karameller i samma sorts papper som du fodrade formen med.

LÄS MER:Zazzi: Baka hellre rulltårta på detta underlag

Kola kan varieras på mängder av sätt. Här en fransk chokladkola.
Kola kan varieras på mängder av sätt. Här en fransk chokladkola. Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

Hej Alexandra!

Jag har lite pumpor över. Har du något recept på vad jag kan göra med dem?

Hälsar och tackar för en bra spalt, Stickan

PS: Vi sågs i kön på Ica Focus, du är lika trevlig i verkligheten.

LÄS MER:Rostade jordärtskockor med svartkål och pumpa- och äppelsalsa

Hej Stickan!

Trevligt, jag gillar alltid att prata mat och livsstil och om jag minns rätt var det just det vi gjorde: träningsmat och vad man kan äta snabbt efteråt. Och hur bråttom allt är i livet.

Man kan göra mycket roligt med pumpor. Själv gör jag soppa, mos eller rostar dem i ugn med vitlök och örter och gör fyllning till lasagne eller pasta. Eller så hyvlar jag dem tunt och lägger råa i salladen.

ANNONS

Det viktigaste är att man är medveten om sötman som kan ta överhanden i grytor och soppor. Därför behövs även andra smaker. Bra smakkompisar till pumpa är chili, persilja, timjan, smör, svartpeppar, muskotnöt och salvia.

Det är väldigt gott att skära skalad och urkärnad pumpa i tärningsstora kuber och sedan råsteka med vitlök, smör och salvia i hög värme någon minut (de får inte bli för mjuka). Toppa sedan råris eller pasta med kuberna och riv över parmiggiano och nymalen svartpeppar.

Här är ett recept på soppa som jag gärna gör, supergott och enkelt. Jag brukar använda butternutpumpa men andra sorter går också jättebra.

LÄS MER:”Indian gravy” med pumpa och mungbönsgroddar

Het asiatisk pumpasoppa

4 personer

Butternutpumpa
Butternutpumpa Bild: Matthew Mead

• 0,5 l grönsaks- eller kycklingbuljong (helst egengjord men från tärning går bra)

• 6-7 dl skalad och urkärnad pumpa i bitar

• 1 burk kokosmjölk

• 0,5-1 spansk peppar (eller mer – styrka efter smak)

• 1 vitlöksklyfta

• 1 gullök

• 2 msk matolja

• 0,5 lime

Topping

• 1,5 dl fetaost i små tärningar

• 1 dl rostade pumpakärnor

• 1 knippe koriander eller persilja

Gör gärna så här:

Koka upp vatten och låt pumpan sjuda däri under 10 minuter. Under tiden, häll 2 msk olja i en ny kastrull och lägg i fint skuren vitlök, lök och chili (urkärnad). Låt svettas på medelvärme utan att få färg.

ANNONS

Häll av vattnet från pumpan och lägg i löken. Höj värmen. Vänd om någon minut och häll i buljong och kokosmjölk.

Sänk värmen och låt sjuda 15 minuter. Ta en stavmixer och mixa slätt, tillsätt vatten om den blivit för tjock. Pressa i lime och smaka av med salt och peppar.

Vid servering: strö över bitar av fetaost, hackad koriander eller persilja och rostade pumpakärnor. Avsluta med några drag med svartpepparkvarnen.

LÄS MER:Mia Gahne: Lys upp november med en lättlagad höstmeny

Har du också en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS