Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Hemgjord kola är en bra gå-bort-present. (Obs: Bilden hör inte samman med receptet.) Bild: Anna Svanberg, Karin Malmhav

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Så svänger du ihop Zazzis lakritskola

    Det börjar närma sig jul och det märks så klart även i köket. Ewa-Stinas önskan om lakritskola till första advent gör att Alexandra Zazzi går emot sin princip om återpublicering av recept. Dessutom får Stickan (som träffade Alexandra i matbutiken) ett gäng fina pumpatips.

    Hej Zazzi!

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    För många år sedan skrev du om ett recept på lakritskola. Kan du publicera det igen? Jag tänkte göra det till första advent, de är så goda!

    Tack, Ewa-Stina

    Hej Ewa-Stina!

    Jag brukar inte lägga ut recept flera gånger men jag håller med dig, detta är för gott för att falla i glömska. Här kommer det!

    LÄS MER: Glad nyhet för lakritsälskare

    Zazzis lakritskola

    Ger 35-40 bitar

    Lakritspulver av några olika fabrikat.. Bild: Vilhelm Stokstad / TT

    • 100 g smör

    • 2 dl strösocker

    • 2 dl vispgrädde

    • 1 dl ljus sirap

    • 1 krm salt

    • 2,5 msk lakritspulver

    Gör gärna så här:

    Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull och smält alternativ bryn (blir en lite nötigare smak).

    Rör i grädde, sirap, socker, salt och lakritspulver. Låt småkoka cirka 40 minuter. Rör ibland.

    Kolan ska bli 123 grader – använd en sockertermometer eller gör ett kulprov för att kontrollera att den är färdig. (Kulprov: Ta ett glas iskallt vatten, droppa i lite kola och rulla sedan mellan fingrarna och se att den håller ihop och är lagom seg.)

    Fodra en brödform med non stick-ugnspapper (finns i välsorterade matbutiker) och häll upp kolan.

    Låt svalna 2 timmar, lyft ur och klipp/skär i kuber. Packa som karameller i samma sorts papper som du fodrade formen med.

    LÄS MER: Zazzi: Baka hellre rulltårta på detta underlag

    Kola kan varieras på mängder av sätt. Här en fransk chokladkola.. Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

    Hej Alexandra!

    Jag har lite pumpor över. Har du något recept på vad jag kan göra med dem?

    Hälsar och tackar för en bra spalt, Stickan

    PS: Vi sågs i kön på Ica Focus, du är lika trevlig i verkligheten.

    LÄS MER: Rostade jordärtskockor med svartkål och pumpa- och äppelsalsa

    Hej Stickan!

    Trevligt, jag gillar alltid att prata mat och livsstil och om jag minns rätt var det just det vi gjorde: träningsmat och vad man kan äta snabbt efteråt. Och hur bråttom allt är i livet.

    Man kan göra mycket roligt med pumpor. Själv gör jag soppa, mos eller rostar dem i ugn med vitlök och örter och gör fyllning till lasagne eller pasta. Eller så hyvlar jag dem tunt och lägger råa i salladen.

    Det viktigaste är att man är medveten om sötman som kan ta överhanden i grytor och soppor. Därför behövs även andra smaker. Bra smakkompisar till pumpa är chili, persilja, timjan, smör, svartpeppar, muskotnöt och salvia.

    Det är väldigt gott att skära skalad och urkärnad pumpa i tärningsstora kuber och sedan råsteka med vitlök, smör och salvia i hög värme någon minut (de får inte bli för mjuka). Toppa sedan råris eller pasta med kuberna och riv över parmiggiano och nymalen svartpeppar.

    Här är ett recept på soppa som jag gärna gör, supergott och enkelt. Jag brukar använda butternutpumpa men andra sorter går också jättebra.

    LÄS MER: ”Indian gravy” med pumpa och mungbönsgroddar

    Het asiatisk pumpasoppa

    4 personer

    Butternutpumpa. Bild: Matthew Mead

    • 0,5 l grönsaks- eller kycklingbuljong (helst egengjord men från tärning går bra)

    • 6-7 dl skalad och urkärnad pumpa i bitar

    • 1 burk kokosmjölk

    • 0,5-1 spansk peppar (eller mer – styrka efter smak)

    • 1 vitlöksklyfta

    • 1 gullök

    • 2 msk matolja

    • 0,5 lime

    Topping

    • 1,5 dl fetaost i små tärningar

    • 1 dl rostade pumpakärnor

    • 1 knippe koriander eller persilja

    Gör gärna så här:

    Koka upp vatten och låt pumpan sjuda däri under 10 minuter. Under tiden, häll 2 msk olja i en ny kastrull och lägg i fint skuren vitlök, lök och chili (urkärnad). Låt svettas på medelvärme utan att få färg.

    Häll av vattnet från pumpan och lägg i löken. Höj värmen. Vänd om någon minut och häll i buljong och kokosmjölk.

    Sänk värmen och låt sjuda 15 minuter. Ta en stavmixer och mixa slätt, tillsätt vatten om den blivit för tjock. Pressa i lime och smaka av med salt och peppar.

    Vid servering: strö över bitar av fetaost, hackad koriander eller persilja och rostade pumpakärnor. Avsluta med några drag med svartpepparkvarnen.

    LÄS MER: Mia Gahne: Lys upp november med en lättlagad höstmeny

    Har du också en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.