Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    1/4

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Så gör du gröten spännande

    En skål gröt kan rädda hela din dag. Du blir mätt, glad och stärkt till en billig slant. I dag uppdaterar vi frukosten och tipsar om nyskapande grötvarianter.

    I köksväg har danskarna länge legat före oss. Det var säkert 10–15 år sedan jag snubblade in på en grötrestaurang i de då hippaste delarna av Köpenhamn. ”Vilket fantastiskt koncept!” minns jag att jag tänkte. Nu börjar samma tanke få fäste i Sverige och plötsligt känns det helt okej att gå på krogen och beställa in en tallrik gröt. Och nog finns det dagar då en len skål gröt är precis vad både kropp och själ längtar efter. Något snällt som mättar utan att ruinera. Något man står sig på resten av dagen.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    Bild: Janerik Henriksson/TT

    LÄS MER: Gurkmejagröt med äppelkräm, lingon och rostat bovete

    Plånboksvänlig kost

    Minns mina journaliststudietider då havregryn var allt kassan tillät. Mormor skickade hemkokt äppelmos och lingonsylt på posten – och så överlevde man en månad till. Men det har ju gått ett antal år sedan dess, och precis som på alla andra håll inom matlagningen har positionerna flyttats fram. Kreativa grötvänner har funnit nya vägar att röra ihop sina gryn på. Förr hade man i princip havregrynsgröt, mannagrynsgröt och risgrynsgröt att välja mellan. Nu ser utbudet helt annorlunda ut. Bland annat har så kallade ”overnight oats” blivit en jättetrend i frukostsammanhang. Man ställer helt enkelt in hela rasket i kylen över natten och nästa morgon väntar en färdig frukostgröt – helt utan tillagning. Finns i alla möjliga och omöjliga versioner.

    LÄS MER: Tummen ner för nyttigt i test av jordnötssmör

    Trevlig topping

    Ugnsbakad gröt är en annan modefluga som surrar bland alla grötrecept på cyberhimlen, förvånansvärt gott och absolut värt att prova. Sedan har vi alla nygamla frön och gryn som har flyttat in i butikshyllorna, alltifrån chia till dinkel, quinoa och polenta. Vi nöjer oss inte längre enbart med mormors äppelmos. Nu blandar vi ned nötter, färska och torkade frukter och bär, häller på mandelmjölk, havremjölk eller sojamjölk, samt kryddar med smaker som kardemumma, kanel, kakao, kokos och agavesirap. Gröten ser med andra ord inte ut som den gjorde förr. Den är gladare, nyttigare och mer varierad. Det är tid att ge den moderna gröten en chans.

    LÄS MER: Tid för frukost och brunch

    Dinkelgröt med kokos och hallon

    1 portion, 15 minuter

    Bild: Janerik Henriksson/TT

    Variera havregryn med dinkelflingor ibland. Det ger lite annan konsistens och smak. Tillsammans med kokos och fräscha bär smakar gröten kalas.

    • 1 dl dinkelflingor

    • 1 msk kokosolja

    • 1 1/2 dl kokosmjölk

    • 1 nypa salt

    • cirka 1 dl hallon

    • 1/2 tsk stött kardemumma

    Till servering:

    • kokosflakes

    • bär

    • ev. mjölk

    Häll flingorna i en kastrull och rosta på medelvärme tills de har fått lite färg och börjar dofta. Tillsätt kokosolja och rör om lite till. Häll i kokosmjölk, salt, hallon (spara några) och kardemumma. Låt sakta sjuda ihop i 10 minuter. Häll upp i en skål eller en djup tallrik och garnera med kokosflakes och resten av bären. Servera med eller utan mjölk.

    LÄS MER: Bröd och mjölk i förskolan vållar debatt

    Quinoagröt med äpplen

    4 portioner, 25 minuter

    Bild: Janerik Henriksson/TT

    Den här näringsrika frukostgröten ger dagen en smakrik kickstart.

    • 4 dl quinoa, valfri färg

    • 2 äpplen

    • 1/2 citron

    • 3 dl äppeljuice

    • 5 dl vatten

    • en nypa salt

    • 4 torkade aprikoser, klippta

    • 1/2 dl russin

    • 2 tsk kanel eller 1 kanelstång

    Till servering:

    • 1 äpple, rivet

    • solrosfrön eller pistaschnötter

    • ev. mjölk

    Skölj quinoan och häll upp i en kastrull. Skala, kärna ur och skär 2 äpplen i klyftor. Häll över hälften av äpplena i kastrullen. Pressa lite citron över resten och ställ åt sidan. Tillsätt juice, vatten, salt, aprikoser, russin och kanel i kastrullen. Låt sjuda i 20 minuter. Rör om då och då och häll i de sparade äppelklyftorna mot slutet så att de inte löses upp helt och hållet. Skala och riv under tiden det sista äpplet. Pressa lite citron över. Häll upp i skålar, strö över solrosfrön eller pistaschnötter samt rivet äpple. Servera gärna med kall mjölk.

    LÄS MER: Mia Gahne: Tre sätt att använda chiafrön

    Ugnsbakad gröt med björnbär

    2 portioner, 15 minuter

    Bild: Janerik Henriksson/TT

    Ugnsbakad gröt har blivit en stor trend bland hälsobloggare och andra. Det smakar betydligt godare än det låter. Du kan ta vilka bär du vill. Väl värt att testa!

    • 2 dl havregryn

    • 2 tsk bakpulver

    • 1/2 tsk vaniljsocker

    • 1 tsk kanel

    • 1 banan

    • 2 ägg

    • 1 dl neutral kvarg

    • cirka 200 g björnbär (eller andra bär)

    Till servering:

    • grekisk yoghurt

    • extra bär

    Blanda havregryn, bakpulver, vaniljsocker och kanel i en bunke. Mosa bananen och blanda med ägg och kvarg. Häll ned alltsammans i bunken med grynen och rör om ordentligt. Vänd ned björnbären (eller andra bär). Häll upp smeten i två små smorda ugnsfasta formar eller en lite större. Grädda i ugnen i 225 grader i cirka 10 minuter. Servera medan gröten är varm, gärna med en klick grekisk yoghurt och extra bär.

    Att dricka till

    • Te eller kaffe.

    LÄS MER: Mandel- och havrescones med kokosyoghurt och jordgubbschiasylt

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.