6 portioner, 1 timme + 2 1/2 timmes jäsning
Bröd:
600 g vetemjöl, (cirka 1 l)
1 påse torrjäst (12 g)
2 msk socker
3 tsk salt
2 msk solrosolja + 2 l till fritering
2 dl varmt vatten (cirka 40 grader)
2 dl mjölk
Fyllning:
500 g nötfärs
3 msk smör
1 gul lök, finhackad
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk malen koriander
1 tsk malen vitpeppar
4 hela kryddnejlikor
1 lagerblad
2 stora tomater, hackade
1 1/2 tsk salt
5 dl vatten
2 msk mango chutney
Sikta mjölet och blanda ned jäst, socker och salt.
Blanda 2 msk olja, vatten och mjölk och häll långsamt ned det i mjölblandningen. Arbeta ihop till en följsam deg. Knåda på mjölat bakbord tills degen blir smidig och elastisk (cirka 8-10 minuter). Lägg i en stor oljad bunke, täck med bakduk och låt jäsa i 2 timmar eller till dubbel storlek.
Gör färsfyllningen under tiden: Bryn köttfärsen i smör tills den har fått lite färg. Tillsätt löken och låt den steka med tills den har mjuknat. Sänk värmen och tillsätt kryddorna. Låt dem fräsa med i några minuter och tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt puttra i cirka en halvtimme tills alltsammans har kokat ihop. Smaka av.
Kläm ut luften ur degen och dela i tolv bitar (cirka 100 g i varje). Forma till bullar och platta till dem med handflatan. Gnid in bullarna med olja och låt jäsa i cirka 20-30 minuter.
Hetta upp frityroljan i en stor tjockbottnad kastrull. Fritera tre bröd åt gången och vänd dem när de har blivit gyllenbruna på ena sidan (efter 4-6 minuter) så att de får fin färg runt om.
Låt rinna av på hushållspapper.
Skär igenom bröden till hälften och stick sedan in knivsudden och öppna dem lite lätt, men lämna ena sidan hel. Fyll med curryfärsen och njut.
4 portioner, 1 1/2 timme
ca 1 1/2 kg butternut squash-pumpa
1 msk smör
2 stora lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 jalapeño, urkärnad och finhackad
1 tsk citronsaft
5 dl hönsbuljong
2 1/2 dl vatten
cirka 1 dl grädde
nymalen svartpeppar
Skala och kärna ur pumpan. Skär i tärningar.
Smält smöret i en rymlig kastrull och häll i lök, vitlök och jalapeño och fräs under omrörning tills löken har mjuknat. Tillsätt citronsaft och buljong och blanda väl. Häll i vatten och pumpatärningar. Låt sjuda tills soppan tjocknat, cirka 1 timme. Mixa.
Häll upp i skålar eller djupa tallrikar och rör i en sked grädde eller två. Peppra.
Melktert är en klassisk sydafrikansk dessert, paj med en variant på vaniljkräm. Den är väldigt fluffig och god.
6-8 bitar, 1 timme + 2 timmars kylning
Pajskal:
100 g kallt smör, skuret i kuber
1 1/2 dl florsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
Fyllning:
1 vaniljstång
1 burk kondenserad mjölk, 400 g
2 dl mjölk
1 kanelstång
1/2 apelsin, bara skalet
2 msk maizena
4 ägg
1 msk strösocker
1 tsk kanel
Börja med degen: Blanda smör, florsocker, mjöl, salt och vaniljsocker. Tillsätt ägget och arbeta hastigt ihop till en jämn deg. Låt vila i kylen i cirka 1 timme.
Kavla ut degen och klä en smord pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och ställ formen i frysen i cirka 1 timme.
Förgrädda pajskalet direkt från frysen i 200 grader i cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
Sänk värmen till 175 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Häll kondenserad mjölk, vanlig mjölk, kanelstång, rivet apelsinskal, vaniljstång och frön i en kastrull. Låt koka upp på svag värme under omrörning.
Rör ut maizena i lite kallt vatten och vispa ned i krämen. Ta upp vanilj- och kanelstängerna och låt svalna.
Separera äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna med 1 msk socker och rör ned i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned.
Häll upp smeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen 30-35 minuter. Ta ut pajen, låt svalna och pudra över kanel.
Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Att dricka till
Soppa: Simonsig Chardonnay (2032), 89 kronor.
Vetkoek: Porcupine Ridge Syrah (22996), 99 kronor.
Melktert: Nederburg Noble Late Harvest (2741), 85 kronor.
Alkoholfritt: Billabong Sparkling Brut (1945), 54 kronor.