Rök laxen på grillen

ANNONS
|

Gör så här

1. Putsa bort alla ben men låt skinnet sitta kvar. Blanda olja och salt och gnid in köttsidan på fisken. Strö gult senapsfrö och rosépeppar på köttsidan.

2. Lägg fisken med skinnsidan nedåt på gallret. Lägg några enkvistar i glöden och lyft gallret med fisken på plats. Lägg på lock. Se till att bottenventilen är helt öppen och lockventilen öppen till drygt hälften. Rök laxen i 20 minuter. Lägg in några små kvistar på gallret bredvid fisken och lägg genast på locket. Fortsätt att röka laxen ytterligare 20 minuter. Kontrollera med jämna mellanrum att glöden inte slocknat och att värmen inte är för stark.

ANNONS

3. Lyft fisken från grillen, ta bort skinnet och ringla över rapsolja. Låt fisken svalna något innan den delas i portioner och serveras med blandad sallad och kokt färskpotatis.

Varmrökt pepparlax från grillen

För 4 personer

1 timme

800 g laxfilé med skinnet kvar

1 msk rapsolja

1 msk havssalt

2 tsk torkad rosépeppar

1 påse gult senapsfrö, 35 g

1 msk rapsolja (tillsätts efter rökningen)

Till rökningen:

3-4 torra enkvistar med barr

ANNONS