Rött ljus för nordhavsräkan – igen

ANNONS
|

Varje år levererar WWF sin fiskguide som ska hjälpa konsumenterna att äta fisk och skaldjur som är hållbart fiskade. Det långsiktiga målet med den är att det bara ska finnas hållbara fiskprodukter i handeln.

Läs mer, fiskguiden via extern länk.

Förra året fick västkustens starkaste symbol nordhavsräkan rött ljus. De arter som får rött ljus ska vi låta bli att äta enligt organisationen.

Men göteborgarna har fortsatt att äta sina räkor.

WWF medger att det ser ljusare ut, utifrån ICES, Internationella havsforskningsrådets, bedömning att beståndet är på väg upp. Men med en stor reservation.

- Det är inte den fiskbara delen som har ökat, utan småräka som ska vara kvar i havet. Ökningen måste också sättas i relation till tidigare låga nivå, understryker Inger Näslund, WWF:s fiskeriexpert.

ANNONS

Framförallt anser organisationen att myndighetskontrollen av utkasten av småräka är för dålig. Från svenska räktrålare dumpas mest av alla i Norden, enligt ICES. Men sedan utkastförbudet började gälla 2009 har myndigheterna bara tagit en misstänkt räktrålare.

För att räkfisket ska bedömas hållbart ska beståndet vara gott, utkasten upphöra och förvaltningen fungera, enligt WWF, och förslaget är gemensam kontroll inom Norden av de tre länder som fiskar på samma vatten.

Det konsumenterna kan göra för att påverka, enligt Inger Näslund, är att välja miljömärkta räkor. Det finns frysta från Norge och Grönland och färska från Nordnorge.

När WWF idag, tisdag, presenterar sin uppdaterade fiskguide finns också en del positiva nyheter. För första gången får ASC-certifierade tropiska jätteräkor grönt ljus, likaså MSC-märkta havskräftor från Skagerrak och Kattegatt.

Fiskguiden finns nu även som app och ska ge oss konsumenter aktuell vägledning till vilka matfiskar och skaldjur som vi bör undvika med tillägget att "du som konsument kan bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk genom att göra ett medvetet val när du köper fisk och skaldjur". Dessa är märkta med rött ljus.

De fiskar och skaldjur som vi enligt WWF ska vara försiktiga med har märkts med gult ljus och de som vi kan äta med gott samvete har fått grönt ljus.

ANNONS

WWF:s långsiktiga mål är att det bara ska finnas hållbara fiskprodukter i handeln och rekommenderar konsumenter och inköpare att fråga efter produkter märkta med MSC, Marine Stewardship Council, ASC, Aquaculture Stewardship Council, eller Krav.

Alla fisk- och skaldjursprodukter som är märkta med MSC, ASC eller Krav får automatiskt grönt ljus, även om de inte finns med namn i WWF:s guide.

ANNONS