För 8 portioner, 20 minuter
Nötter hör ju julen till, men ibland vill man skoja till det lite. Här har jag smaksatt vanliga cashewnötter med julens kryddor och lite annat smått och gott.
3 dl cashewnötter
1 äggvita
salt
1 tsk rosmarin
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk chilipulver
1 tsk rökt paprikapulver
1 liten nypa socker
olivolja
flingsalt
Vispa äggvitan till hårt skum med pyttepyttelite salt. Vänd försiktigt nötterna i skummet.
Blanda kryddorna (inklusive socker) och rör ned i nötskummet.
Smörj en långpanna eller plåt med olivolja. Sprid ut nötterna och strö över flingsalt. Rosta i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter eller tills nötterna får fin färg och börjar dofta. Blanda gärna runt nötterna då och då under tiden.
Låt svalna. Häll upp i skålar och servera som glöggtilltugg.