Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

På fredag är det säsongspremiär för gårdsförsäljningen på Bärby självplock. Men skörden är än så länge för dålig för att kunderna ska få plocka själva.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ont om goa gubbar

Det kan bli svårt att få tag i Göteborgsgubbar till midsommar. I övriga Sverige finns det desto fler.

2013 väntas bli ett dåligt bärår. Stora delar av blåbärsriset i Västsverige är utslaget. Även hallon och björnbär har tagit skada av den hårda vintern.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På Bärby självplock i Säve har jordgubbarna börjat mogna, men det handlar inte om några mängder.

– Vi vågar inte lova att det går att ha självplock till midsommar. Som det ser ut nu kommer vi att få en sämre skörd i år jämfört med i fjol, säger odlaren Bernhard Hertzman.

Tack vare de stora plasttunnlarna ovanför jordgubbsplantorna kan de i alla fall dra i gång gårdsförsäljningen av de första gubbarna till helgen. De som växer på friland är inte klara förrän om några veckor.

Odlare i övriga Sverige har också haft problem med tjäle och kyla. Magnus Engstedt på Bärfrämjandet hade dock räknat med ännu större bekymmer.

– Ett tag såg det inte ut att bli några gubbar till midsommar. Som tur är blev vädret bättre och vi kom ikapp. Tillgången blir nog rätt god, men från Göteborg kommer det inte att finnas mycket, säger han.

Han konstaterar att det är ganska vanligt att Göteborgsgrossister köper upp jordgubbar som odlats i Skåne, på Öland eller i Småland. Där finns det mogna jordgubbar sedan nästan två veckor tillbaka.

– Men det är klart att de lokala odlarna har försprång när det gäller kvaliteten. De kan plocka sina gubbar på morgonen och nå ut till konsumenten samma dag. De från Skåne är plockade en eller två dagar i förväg, säger Magnus Engstedt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.