Grillade grönsaksspett med het örtdressing
Förberedelse 20 minuter
Kok/grilltid 25-30 minuter
4 personer
2 små zucchini (gärna ekologiska)
1 röd paprika
8 champinjoner
2 majskolvar
4 schalottenlökar
4 plommontomater
8 små delikatesspotatisar
Salt och peppar
Olja
1 dl olivolja
Saften av 1 lime
2 msk hackad persilja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås
1,5 dl grekisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 bunt gräslök
1 liten vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
Tabasco efter smak
Lite vatten för att få såsen mer följsam
Gör så här:
Finhacka eller pressa vitlöken och rör samman med övriga ingredienser i såsen.
Koka potatisen i saltat vatten tills de är nästan färdiga. Känn gärna en liten kärna när du sticker i dem.
Skala löken, kärna ur och skölj paprikan, dela majsen i åtta bitar.
Skölj och dela zucchinin i åtta bitar, skölj övriga grönsaker och vänd i oljan inklusive potatisen.
Låt ligga i 20 minuter och trä sedan upp allting på åtta spett.
Lägg spetten på grillen (eller i grillpanna på spisen) så att de får färg runt om.
Kassler med ananas-/tomatsalsa och couscous
Förberedelse 15 minuter
stek-/koktid 15 minuter
4 personer
3 dl couscous
600 g kassler
¼ färsk ananas
3 mogna kvisttomater
1 tsk paprikapulver
1 chili, styrka efter smak
2 msk olivolja
1 tsk honung
2 msk hackad koriander
Salt och peppar
Gör så här:
Salsa:
Finhacka ananasen, kvista och kärna ur tomaterna, kärna ur och finhacka chili. Vänd ihop chili, ananas, tomater, honung, koriander, paprikapulver och olja.
Smaka av med salt och peppar.
Koka couscous enligt anvisningarna på förpackningen.
Skiva kassler och stek eller grilla skivorna så att de får färg. Servera med salsan och couscous.
Spagetti med fiskfärssås
Förberedelse 15 minuter
Stek-/koktid 30 minuter
4 personer
400 g spagetti av hög kvalité
300 g fiskfärs
Sås
2 msk olivolja
1 medelstor gul lök
1 stjälk bladselleri
1 liten morot
1 klyfta vitlök
400 g (1 burk) hela skalade tomater
2 msk finhackad färsk dragon
1 msk tomatpuré
½ glas vitt vin
Salt och peppar
Gör så här:
Täck botten av en stor kastrull med olivolja.
Finhacka löken och sellerin, tärna moroten och skiva vitlöken.
Lägg i grönsakerna i kastrullen och bryn försiktigt.
Lägg i tomaterna och tomatpurén.
Låt koka upp och sjuda i 20 min.
Strö i fiskfärsen och rör om.
Smaka till sist av med vinet, de färska örterna, salt och nymalen svartpeppar.
Låt koka i ytterligare 10 min.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och blanda med såsen vid servering.
Rårissallad med bönor och curry
Förberedelse 15 minuter
Stek-/koktid 25 minuter
4 personer
2 kycklingfiléer
3 dl råris
1 burk kidneybönor i vatten
1 dl sockerärtor
1 pkt (200 g) cocktailtomater
1 msk curry
2 dl ruccolasallad
Lite olja att steka i
2 dl grädde
2 msk rostad lök
2 msk solrosfrön
Salt och peppar
Gör så här:
Koka råriset enligt anvisningarna på förpackningen, sprid ut över en plåt så att det svalnar.
Salta och peppra kycklingfiléerna och stek i olja så att de får färg runt om. Strö över curry och häll på grädden.
Låt sjuda under lock tills kycklingen är färdig. Låt svalna och skär i kuber.
Häll av vattnet på bönorna och skölj ordentligt i kallt vatten.
Strimla sockerärtorna, skölj och dela tomaterna.
Vänd samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Strö över solrosfrön och rostad lök vid servering.
Ugnsgratinerade pilgrimsmusslor med ris
Förberedelse 15 minuter
Kok/ugnstid 20 minuter
4 personer
3 dl bulgur
16 medelstora pilgrimsmusslor
0,5 dl hackad persilja
2 msk ströbröd
80 gr smör
1 vitlök
Salt och peppar
Gör så här:
Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen.
Ställ musslorna i en ugnsfast form.
Mixa samman övriga ingredienser till örtröran och klicka ut på toppen av musslorna. Ställ in inplastad i kylskåp om du inte skall tillaga direkt.
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in musslorna 6-8 minuter tills de fått färg.
Servera med smörskyn, bulgur och en god sallad.
Grönsaker
2 små zucchini (gärna ekologiska)
1 röd paprika
8 champinjoner
2 majskolvar
4 schalottenlökar
4 plommontomater
8 små delikatesspotatisar
saften av 1 lime
1 stor bunt persilja eller 2 krukor
1 bunt gräslök
1 vitlök
¼-dels färsk ananas
3 mogna kvisttomater
1 kruka färsk koriander
1 chili, styrka efter smak
1 medelstor gul lök
1 stjälk bladselleri
1 liten morot
2 msk finhackad färsk dragon
2 msk rostad lök
2 msk solrosfrön
1 dl sockerärtor
2 dl ruccolasallad
1 pkt (200 g) cocktailtomater
Köp även hem lite extra ekologiska grönsaker att göra sallad på
Kött/fågel/fisk
600 g kassler
300 g fiskfärs
2 kycklingfiléer
16 medelstora pilgrimsmusslor
Mejeri, ägg mm
2 dl grädde
1,5 dl grekisk yoghurt
smör
Konserver, kryddor och oljor
Olivolja
majonnäs
tomatpuré
tabasco
paprikapulver
1 tsk honung
400 g (1 burk) hela skalade tomater
1 burk kidneybönor i vatten
curry
Torrvaror, ris och pasta
3 dl couscous
400 g spaghetti av hög kvalité
3 dl råris
ströbröd
3 dl bulgur
Övrigt
½ glas vitt vin