Ny matvecka med Zazzi

ANNONS
|

Grillade grönsaksspett med het örtdressing

Förberedelse 20 minuter

Kok/grilltid 25-30 minuter

4 personer

2 små zucchini (gärna ekologiska)

1 röd paprika

8 champinjoner

2 majskolvar

4 schalottenlökar

4 plommontomater

8 små delikatesspotatisar

Salt och peppar

Olja

1 dl olivolja

Saften av 1 lime

2 msk hackad persilja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Sås

1,5 dl grekisk yoghurt

1 dl majonnäs

1 bunt gräslök

1 liten vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

Tabasco efter smak

Lite vatten för att få såsen mer följsam

Gör så här:

Finhacka eller pressa vitlöken och rör samman med övriga ingredienser i såsen.

Koka potatisen i saltat vatten tills de är nästan färdiga. Känn gärna en liten kärna när du sticker i dem.

Skala löken, kärna ur och skölj paprikan, dela majsen i åtta bitar.

Skölj och dela zucchinin i åtta bitar, skölj övriga grönsaker och vänd i oljan inklusive potatisen.

Låt ligga i 20 minuter och trä sedan upp allting på åtta spett.

Lägg spetten på grillen (eller i grillpanna på spisen) så att de får färg runt om.

Kassler med ananas-/tomatsalsa och couscous

Förberedelse 15 minuter

stek-/koktid 15 minuter

4 personer

3 dl couscous

600 g kassler

¼ färsk ananas

3 mogna kvisttomater

1 tsk paprikapulver

1 chili, styrka efter smak

2 msk olivolja

1 tsk honung

2 msk hackad koriander

Salt och peppar

Gör så här:

Salsa:

Finhacka ananasen, kvista och kärna ur tomaterna, kärna ur och finhacka chili. Vänd ihop chili, ananas, tomater, honung, koriander, paprikapulver och olja.

Smaka av med salt och peppar.

Koka couscous enligt anvisningarna på förpackningen.

Skiva kassler och stek eller grilla skivorna så att de får färg. Servera med salsan och couscous.

Spagetti med fiskfärssås

Förberedelse 15 minuter

Stek-/koktid 30 minuter

4 personer

400 g spagetti av hög kvalité

300 g fiskfärs

Sås

2 msk olivolja

1 medelstor gul lök

1 stjälk bladselleri

1 liten morot

1 klyfta vitlök

400 g (1 burk) hela skalade tomater

2 msk finhackad färsk dragon

1 msk tomatpuré

½ glas vitt vin

Salt och peppar

Gör så här:

Täck botten av en stor kastrull med olivolja.

Finhacka löken och sellerin, tärna moroten och skiva vitlöken.

Lägg i grönsakerna i kastrullen och bryn försiktigt.

Lägg i tomaterna och tomatpurén.

Låt koka upp och sjuda i 20 min.

Strö i fiskfärsen och rör om.

Smaka till sist av med vinet, de färska örterna, salt och nymalen svartpeppar.

Låt koka i ytterligare 10 min.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och blanda med såsen vid servering.

Rårissallad med bönor och curry

Förberedelse 15 minuter

Stek-/koktid 25 minuter

4 personer

2 kycklingfiléer

3 dl råris

1 burk kidneybönor i vatten

1 dl sockerärtor

1 pkt (200 g) cocktailtomater

1 msk curry

2 dl ruccolasallad

Lite olja att steka i

2 dl grädde

2 msk rostad lök

2 msk solrosfrön

Salt och peppar

Gör så här:

Koka råriset enligt anvisningarna på förpackningen, sprid ut över en plåt så att det svalnar.

Salta och peppra kycklingfiléerna och stek i olja så att de får färg runt om. Strö över curry och häll på grädden.

Låt sjuda under lock tills kycklingen är färdig. Låt svalna och skär i kuber.

Häll av vattnet på bönorna och skölj ordentligt i kallt vatten.

Strimla sockerärtorna, skölj och dela tomaterna.

Vänd samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Strö över solrosfrön och rostad lök vid servering.

Ugnsgratinerade pilgrimsmusslor med ris

Förberedelse 15 minuter

Kok/ugnstid 20 minuter

4 personer

3 dl bulgur

16 medelstora pilgrimsmusslor

0,5 dl hackad persilja

2 msk ströbröd

80 gr smör

1 vitlök

Salt och peppar

Gör så här:

Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen.

Ställ musslorna i en ugnsfast form.

Mixa samman övriga ingredienser till örtröran och klicka ut på toppen av musslorna. Ställ in inplastad i kylskåp om du inte skall tillaga direkt.

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in musslorna 6-8 minuter tills de fått färg.

Servera med smörskyn, bulgur och en god sallad.

Grönsaker

2 små zucchini (gärna ekologiska)

1 röd paprika

8 champinjoner

2 majskolvar

4 schalottenlökar

4 plommontomater

8 små delikatesspotatisar

saften av 1 lime

1 stor bunt persilja eller 2 krukor

1 bunt gräslök

1 vitlök

¼-dels färsk ananas

3 mogna kvisttomater

1 kruka färsk koriander

1 chili, styrka efter smak

1 medelstor gul lök

1 stjälk bladselleri

1 liten morot

2 msk finhackad färsk dragon

2 msk rostad lök

2 msk solrosfrön

1 dl sockerärtor

2 dl ruccolasallad

1 pkt (200 g) cocktailtomater

Köp även hem lite extra ekologiska grönsaker att göra sallad på

Kött/fågel/fisk

600 g kassler

300 g fiskfärs

2 kycklingfiléer

16 medelstora pilgrimsmusslor

Mejeri, ägg mm

2 dl grädde

1,5 dl grekisk yoghurt

smör

Konserver, kryddor och oljor

Olivolja

majonnäs

tomatpuré

tabasco

paprikapulver

1 tsk honung

400 g (1 burk) hela skalade tomater

1 burk kidneybönor i vatten

curry

Torrvaror, ris och pasta

3 dl couscous

400 g spaghetti av hög kvalité

3 dl råris

ströbröd

3 dl bulgur

Övrigt

½ glas vitt vin

ANNONS