Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Napoleons kycklinggryta

    Marengo är en liten italiensk ort som för evigt förknippas med den kycklinggryta som Napoleon lär ha ätit där den 14 juni 1800. Här i något förenklad variant.
    Napoleons kycklinggryta lär ha innehållit både kräftor och friterat ägg, men knappast tomater eftersom de inte var kända i Europa förrän 100 år senare. Efter att ha stoppat i sig kycklinggrytan redan till frukost gick Napoleon ut och krigade hela dagen utan lunchuppehåll. Dela och stek svampen i smör och olja. Ta upp med hålslev och lägg på tallrik. Stek kycklingfiléerna i samma fett som svampen. Salta och peppra lätt och sänk värmen. Köttet måste vara genomstekt. Fräs hackad lök med olja i kastrull. Tillsätt tomater med vätska, vitt vin, kycklingfond, oliver och basilika. Koka upp och sjud ett par minuter. Lägg i svampen mot slutet.
    Fördela tomatröran på tallrikar. Skiva upp kycklingfiléerna och lägg ovanpå. Servera med ris och varma grönsaker.