Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mys med dofterna från eget julgodis

Ingen jul utan godis. Att göra eget är bästa sortens pyssel. Gott att kalasa på och en prima present. Sätt fart på tomteverkstaden!

Jag kan fortfarande minnas hur det doftade i köket när mamma stod och kokade julkola. En ljuvlig arom av karamell, vanilj och smält smör spred sig från spisen. Det klipptes smörpapper och packades in kola så det stod härliga till. Inte en plomb var oberörd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De där dagarna är sedan länge passé. Nu köper vi färdigt julgodis – för det är ju så mycket enklare. Men också garanterat doftfritt, mysfritt och pysselfritt. Tre faktorer som hör julen till. För julen ska dofta, vara mysig och pysslig för att kännas riktigt på riktigt. Vi kokar för lite kola helt enkelt.

Läs mer: Baka gott med saffran

Jag bestämde mig för att ta tag i saken. Ställde mig vid spisen och skapade julstämning alldeles på egen hand. För din och min egen skull. Fast besluten om att det måste gå att skapa kul julgodis utan att göra alltför stor affär av saken. En modernare version av mammas kola, fast med annorlunda och personliga inslag som chili, pistasch och rosmarin.

Se dagens recept som inspiration eller en vägledning tillbaka till dofternas julstök. Om inte annat är hemlagat julgodis en mäkta populär present att ge bort i dessa tider. Och har du inte tid eller ork går det alltid att fuska genom att piffa till köpegodis, som till exempel de ursnygga marshmallowsklubborna här intill.

Och ja, jag tvingade förstås mamma att rota fram sitt gamla kolarecept ur gömmorna. Håll till godo!

Recepten på julgodiset:

Marshmallowsklubbor

Julsalami

Caramel-popcorn med anchochili och rosmarin

Lingontryffel med chili

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.