Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mjuk nougat med jordnötter

cirka 30 bitar

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

2 3/4 dl strösocker + 1/2 dl

1 1/2 dl honung

1/2 dl glykos

1 dl vatten

2 stora äggvitor, ca 80 gram

300 jordnötter + extra

ca 1 dl florsocker

Blanda 2 3/4 deciliter strösocker med honung, glykos och vatten i en kastrull och låt koka på låg värme till en sockerlag. När lagen har en temperatur på cirka 130 grader, vispa då sakta äggvitorna till skum i en bunke. Tillsätt 1/2 deciliter strösocker och fortsätt vispa till en fin maräng.

Låt sockerlagen fortsätta koka tills temperaturen går upp till 150 grader. Blanda ned den i marängen i en tunn stråle och vispa tills den är seg, men fortfarande ljummen. Blanda även ned nötterna.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och pudra med florsocker. Doppa en slickepott i olja – då fastnar inte nougaten – och lägg över nougaten på pappret. Täck den med ytterligare lite florsocker. Kavla ut den cirka 1,5 centimeter tjock och låt stå och stelna i rumstemperatur i minst sex timmar.

Skär upp nougaten i bitar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.