Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mia Gahne: Underskatta inte skinkskivan

Skinka är världens bästa skafferiräddare. Funkar lika bra som utfyllnad som smaksättare. I dag bjuder vi på några enkla rätter med skivad skinka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du vet hur det kan bli. Plötsligt har du absolut ingenting hemma och ännu mindre energi till att gå och handla. Du får helt enkelt nöja dig med det lilla som finns och trolla med de berömda knäna för att få ihop något ätbart över huvud taget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är just precis i det läget då det där bortglömda halva paketet med skinka börjar skimra likt en förtrollad juvel på kylskåpshyllan. Skinka är nämligen Grejen med stort G! Lite protein, lite mättnad och mycket smak. Allt med hjälp av några fjuttiga skivor.

LÄS MER: Test: choklad med jordnötter och extra protein

Lite blir mycket

Just nu befinner jag mig i Budapest i Ungern och slukade häromkvällen en skinkfylld bit schnitzel som säkerligen hade varit urtrist om det inte vore för det där läckra, rökiga, salta inslaget av skinka. Att så lite kan göra så mycket.

Egentligen borde man alltid se till att ha skinka hemma. I varje fall så länge man äter kött. Det är hållbart, magert och framförallt enormt användbart. Släng den på pizzan, gör en varm macka, häv ned den i gratängen, strimla den i salladen, låt den fylla ut pastan eller toppa soppan. Några få skivor kan göra skillnaden mellan tråkigt och smaksensation.

LÄS MER: Hur bakas en napolitansk pizza, Emanuele Malgioglio?

Alltid läge

Sedan är det upp till dig om du föredrar rökt, kokt, rimmad eller lufttorkad. Jag brukar växla. Men jag kan varmt rekommendera italiensk kokt rosmarinskinka om du råkar passera en välsorterad delikatessdisk. För mig är skinka något av det absolut godaste och mest matnyttiga man kan förse sitt kylskåp med. Och några skivor parmaskinka sitter ju aldrig fel. Därtill finns det en mängd fina svenska varianter som tål att både sponsras och avnjutas. Rätt upp och ned eller rakt ned i maten.

I köket är det alltid läge för några skivor skinka.

LÄS MER: Guide till drömmarnas Italien i Emilia Romagna

Skinksnurror med cheddar

Till cirka 30 stycken, 30 minuter

Bild: Janerik Henriksson/TT

Små lättlagade godingar som passar perfekt att ta med på utflykten eller servera till fördrinken eller nattamaten. Här passar rökt skinka bäst.

• 50–100 g rökt skinka, tunt skivad

• 1 rulle smördeg

• 2 msk dijonsenap

• 1 1/2 dl riven cheddar

• cirka 1/2 tsk rökt paprikapulver

• 1 tsk torkad oregano

• 1 ägg, uppvispat

• 1–2 tsk vallmofrön eller sesamfrön

• 2 msk hackad bladpersilja

Värm ugnen till 200 grader. Rulla ut degen. Bred på senapen. Toppa med skinkskivor och ost. Strö över lite rökt paprikapulver och oregano.

Rulla ihop från långsidan. Skär i skivor, cirka 2 centimeter breda. Placera dem på högkant på en bakpappersklädd plåt.

Pensla med ägg och strö över vallmo- eller sesamfrön. Grädda i cirka 15–20 minuter eller tills rullarna får fin färg. Garnera med persilja och servera gärna medan de är lite ljumna.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Mac and cheese med skinka och ädelost

Till 3–4 portioner, 40 minuter

Bild: Janerik Henriksson/TT

Mac and cheese är nog världens bästa restmat. En krämig pastagratäng som får ett extra lyft med hjälp av några skivor skinka. Jag använder helst lufttorkad skinka i det här sammanhanget.

• 50–100 g rökt eller lufttorkad skinka

• 1 stor gul lök, tunt skivad

• smör eller olivolja

• 200 g kort pasta, t ex penne

• 1 msk hackad färsk timjan

• 2 dl kaffegrädde

• 2 dl riven ost

• 140 g ädelost

• nymalen svartpeppar

Riv skinkan i breda strimlor. Stek löken i smör eller olja tills den blir mjuk och gyllenbrun.

Koka pastan tills den nästan är klar, den ska fortfarande ha tuggmotstånd. Låt rinna av i durkslag.

Häll över pastan i en ugnsfast form. Tillsätt skinka, lök, några timjankvistar, grädde och hälften av den ”vanliga” osten. Smula ned ädelosten och peppra generöst. Blanda försiktigt.

Gratinera i 175 grader i 20 minuter. Rör om försiktigt. Strö över resten av den sparade osten och gratinera i ytterligare 10 minuter, eller tills ytan fått fin färg. Låt stå en stund före servering och garnera med lite extra timjan.

Servera gärna med en sallad eller någon form av lätt ångkokta grönsaker.

Bakad potatis med skink- och curryfyllning

Till 4 portioner, 1 timme

Bild: Janerik Henriksson/TT

Bakad potatis är skön retromat som alltid funkar när det är skralt med både råvaror, pengar och fantasi. Toppar man den med en god skinkfyllning blir det en hel måltid.

• cirka 100 g god skinka

• 4 stora bakpotatisar

• 1 röd eller gul paprika

• 1/2 purjolök

• 2 dl gräddfil eller crème fraiche

• 1/2 dl majonnäs

• 2 tsk fransk senap

• 1 tsk curry

• cayennepeppar

• salt

• nymalen svartpeppar

Stick hål i potatisskalet med en gaffel. Baka potatisen i ugnen i 200 grader i cirka 50 minuter eller tills de känns mjuka.

Skär skinkan i små bitar. Kärna ur paprikan och tärna den ganska fint. Skölj purjolöken och strimla tunt.

Blanda skinka, gräddfil, majonnäs, purjolök, senap, curry, paprika och lite cayennepeppar samt salt och peppar. Smaka av och låt stå kallt tills potatisarna är klara.

Skär ett kors i toppen på potatisarna. Kläm till så att innanmätet tränger upp. Toppa sedan med en rejäl klick fyllning. Servera överbliven fyllning vid sidan om och kanske en liten grönsallad.

Att dricka till

• Pouilly-Fumé (5284), 159 kronor.

• Alkoholfritt: Magners Alcohol free (1942), 12:50 kronor.

LÄS MER: Åtta prima viner med lägre alkoholhalt