Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Mia Gahne: Tänk vad en mandel kan tillföra världen

Mandel är vårt bästa frö. Gott, nyttigt och knaprigt. Dessutom oerhört användbart i fler sammanhang än vi kan ana.

Det spelar ingen roll om det är fisk, soppa, bullar eller kakor. Mandeln platsar lite överallt där det kan behövas lite extra knaster och smak. Det är helt enkelt den perfekta kombinationen av knaprig konsistens och en behagligt diskret sötma.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Släng ned en näve i risotton om den riskerar att bli för enahanda. Strö mandelflarn över gratängen för att åstadkomma en vacker yta med sköna rostade toner. Hacka ned några mandlar i salladen för att tillföra både mättnad, knaprighet och protein. Toppa frukostyoghurten med några mandlar för en bra start på dagen.

LÄS MER: Så får du till den perfekta risotton

Mycket att tillföra

I matsammanhang föredrar jag skållad och skalad mandel, medan de lite bittra tonerna i själva skalet kommer väldigt väl till sin rätt i söta bakverk. En liten mini-dos bittermandel, så att säga.

Tänk att ett litet frö kan ha så mycket att tillföra världen. För det är just vad mandel är, ett frö inuti kärnan i mandelträdets stenfrukter.

Vi kan ju bara tacka och buga inför den gamla grek som upptäckte denna kärnas aromatiska innehåll redan på 400-talet före Kristus och började odla mandelträd på bergssluttningarna. En enastående upptäckt som snabbt spreds över världen. Än i dag odlas mandel i stora delar av Medelhavsområdet, även om USA är det land som exporterar mest. Blommande mandelträd kan till och med skådas i södra Sverige och på Gotland.

LÄS MER: Mandelkaka med honung och citrus

Mjölk och mjöl

Mandel är dessutom ett väldigt nyttigt inslag i kosten. De små rackarna tillför både protein, fibrer, kalcium och E-vitamin och hjälper till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Numera finns mandel att tillgå i många former – alltifrån mandelmjölk till mandelsmör och mandelmjöl. Prova dig fram till din egen favoritvariant. Det är dock viktigt att tänka på att många nötallergiker inte heller tål mandel. I övrigt är det bara att tuta och köra. Fram för mer mandel i maten!

LÄS MER: Mandel- och havrescones med kokosyoghurt och jordgubbschiasylt

Salta rökiga mandlar

Till 4 snacksportioner, 10 minuter

4mJTUQwL1p1Y_9ElJXralebh524.jpg
Bild: Janerik Henriksson/TT

Superenkelt och läckert att servera som ”hemlagade” snacks.

• 100 g hel sötmandel

• 2 msk rapsolja

• 2 tsk liquid smoke (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

• havssalt eller flingsalt

Hetta upp olja och liquid smoke i en stekpanna. Lägg i mandlarna och stek i 5 minuter.

Häll upp på hushållspapper och låt rinna av. Lägg i en skål, strö över salt, blanda väl och servera som snacks.

Byt ut chips och jordnötter mot rökiga salta mandlar. Betydligt nyttigare och enkelt att göra själv.

LÄS MER: Nya sorters chips utmanar potatisen

Mandelsoppa med sherry och svamp

Till 3–4 portioner, 20 min

Yf4OMzyZc70sUoqgpOOhF0ERX-Y.jpg
Bild: Janerik Henriksson/TT

Spansk soppa där mandeln ger det rätta ”crunchet”, medan sherryn ger ett härligt djup i smaken.

• 100 g skållad mandel

• 1 gul lök, finhackad

• 3 vitlöksklyftor, tunt skivade

• olivolja

• 1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk hackad

• 250 g valfri svamp i bitar

• salt

• nymalen svartpeppar

• 7 1/2 dl hönsbuljong

• 5 msk sherry

• 1 knippa persilja, hackad

Mjukfräs lök och vitlök i olja i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt timjan och färsk svamp. Stek tills all vätska försvunnit från svampen. Salta och peppra.

Tillsätt buljong och sherry, och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda 5 minuter.

Rosta mandeln lätt i torr panna. Stöt den lite grand i mortel och blanda ned i soppan tillsammans med persiljan. Smaka av och servera medan soppan fortfarande är varm. Gratinerade ostmackor är gott att ha till.

LÄS MER: Så hittar du svamp i skogen – experten tipsar

Plommonpaj med mandelfrangipane

Till 4 portioner, 90 minuter

b099ZB4fkiPNIR-j24MLUF7R49w.jpg
Bild: Hanna Franzén/TT

Frangipane är en underbart god mandelröra som passar särskilt bra ihop med frukt av olika slag. Plommon och mandel är dessutom en alldeles ljuvlig kombo.

Deg:

• 200 g vetemjöl (cirka 3 1/3 dl)

• 20 g florsocker (drygt 2 msk)

• 1 nypa salt

• 100 g kylskåpskallt smör, i tärningar

• 1 äggula

• 1–2 msk iskallt vatten

Fyllning:

• 125 g mandelmjöl (2 1/2 dl) (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

• cirka 250 g plommon

• 125 g rumsvarmt smör + lite extra

• 125 g strösocker (cirka 1 1/3 dl)

• 1 ägg

• 1 tsk stött kardemumma

Att äta till:

• lättvispad grädde, vaniljglass eller vaniljvisp

Mät upp vetemjöl, florsocker, salt och smör i en bunke till pajskalet. Arbeta ihop till en smulig massa. Tillsätt äggula och vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt vila i kylen i 20 minuter.

Kavla ut degen till en rund platta, cirka 5 millimeter tjock (alternativt tryck ut degen direkt i formen). Täck en smord pajform, cirka 23 centimeter diameter. Ställ hela rasket i kylen eller frysen i 20 minuter.

Förgrädda i 175 grader i cirka 20 minuter eller tills botten får lite färg.

Skölj, kärna ur och dela plommonen i klyftor eller bitar. Vispa ihop smör och strösocker. Vispa i ägget, vänd ned mandelmjöl och kardemumma. Fyll pajskalet med mandelröran och tryck sedan ned plommonklyftorna i fyllningen. Grädda 35–40 minuter eller tills fyllningen har stelnat. Låt svalna i 5 minuter.

Servera gärna med lättvispad grädde, vaniljglass eller vaniljvisp.

LÄS MER: Konservera och frys in som Alexandra Zazzi

Att dricka till

• Palo Cortado Península Solera Reserva (8233), 249 kronor.

• Alkoholfritt: Perlant Jus de Pommes à Sydre (11900), 40 kronor.

LÄS MER: Så hittar du godast alkoholfri cider

Mest läst