Mia Gahne: Lys upp november med en lättlagad höstmeny

Hösten är här. Med den kommer de härligaste av smaker. Vad sägs om en lättlagad höstmeny med inspiration från naturen?

ANNONS
|

Det är så här års man vill ut och bara omfamna skog och mark. Ta in alla sprakande färger, djupandas den höga luften och fylla näsan med doften av mull och mossa.

Bild: Christine Olsson/TT

Själv njuter jag av att försöka överföra den känslan till köket. Något av det bästa jag vet är att strosa runt en lördag på en torgmarknad och fylla papperspåse efter papperspåse med det som är allra bäst just nu: svamp, rotfrukter, bönor, höstlamm, fisk, skaldjur, fågel, pumpa, kål, charkuterier, svenska äpplen, vilt och årets sista bär … Jag kånkar hem så mycket jag orkar bära, och sedan försöker jag komma på vad jag vill laga. Gärna storkok som räcker hela veckan.

ANNONS

LÄS MER:Lyxigt höstmys med Mia Gahne och Årets kock David Lundqvist

Mustiga långkok

Hösten är något av en högtid för oss matlagningsfrälsta. Det blir en annan typ av mat. Mer rustikt och snarare mustiga långkok än lätt och fräscht. Och det är som med årstider i övrigt – var och en har sin egen charm. Ingen av dem skulle upplevas som lika härlig om det såg likadant ut året om.

Alltså föreslår jag att du passar på att ta dig själv i kragen och bjuder hem lite sköna människor på höstmiddag. Om inte annat för att se det som en officiell hyllning till hösten (alternativt en befogad anledning att städa). Ta dig en titt i grönsaksdisken och gå loss på det mest höstiga du kan hitta.

LÄS MER:Tre enkla rätter som tar vara på svampen

Bjud in skogen

Här intill kan du hitta lite inspiration och hjälp på traven. Samtliga rätter är enkla att göra och svåra att misslyckas med. Låna lite idéer eller knyck hela rasket, det är helt upp till dig.

Det viktigaste är att ta nacksving på november, att inte låta sig knäckas av det faktum att vi går mot mörkare tider, utan i stället se det som en anledning att umgås med goda vänner kring tända ljus och höstens fantastiska skafferi.

Bjud in skogen, havet, hagen och trädgårdslandet när du ändå är igång. Finare gäster är svårt att tänka sig.

ANNONS

LÄS MER:Rostade jordärtskockor med svartkål och pumpa- och äppelsalsa

Pumpaflarn med svamp och timjan

4 portioner, 1 timme

Bild: Christine Olsson/TT

Läckra små flarn laddade med höstens smaker blir en snygg och god förrätt.

• cirka 300 g svamp, gärna blandade sorter

• 1 butternutpumpa, à cirka 500 g

• 2 purjolökar

• olivolja

• flingsalt

• nymalen svartpeppar

• 1 rulle smördeg

• uppvispat ägg

• 2 dl riven ost

• 1 liten nypa chiliflakes

• färsk repad timjan

Dela svampen i mindre bitar. Skala butternutpumpan, avlägsna kärnorna och tärna köttet. Skölj purjolökarna noga och strimla dem.

Häll svamp och purjo i en långpanna. Ringla över olivolja, strö över salt och peppar och blanda. Gör samma sak med pumpabitarna, fast på en annan plåt. Rosta svamp och purjolök i 10–15 minuter i 225 grader, pumpan behöver lite längre tid, cirka 20–30 minuter, beroende på hur mogen den är. Allt ska bara precis få lite färg och mjukna en aning. Låt svalna.

Rulla ut smördegen på bakplåtspappret på en plåt. Vik in kanterna, tryck till dem med en gaffel och nagga botten. Pensla kanterna med ägg. Fördela svamp och pumpa ovanpå. Strö över ost, chiliflakes, timjan, salt och peppar.

Grädda i cirka 15–20 minuter eller tills ytan får fin färg. Skär upp i bitar och servera som förrätt eller drinktilltugg.

ANNONS

Torskrygg med parmachips och salvia

4 portioner, 35 minuter

Bild: Christine Olsson/TT

Enklast tänkbara fiskrätt, men inte desto mindre god för det. Se till att skinkan blir riktigt krispig och snåla inte med salvian.

• 4 portionsbitar torskrygg (MSC-märkt), à cirka 150 g

• 100 g parmaskinka

• olivolja

• flingsalt

• nymalen svartpeppar

• 1 kruka färsk salvia

Till servering: Vitlöksfrästa haricots verts och kokt mandelpotatis är gott till.

Tina torsken om den är frusen, gärna i kylskåp över natten.

Sprid ut skinkskivorna på en bakplåtsklädd plåt och tillaga dem i 175 grader i cirka 15 minuter eller tills de börjar dofta och bli knapriga. Passa gärna, det kan gå fort på slutet. Lägg över på hushållspapper och låt svalna.

Smörj en plåt eller ugnsfast form med olivolja. Krydda torsken med salt och peppar och ringla över lite extra olivolja.

Plocka loss salviabladen, vänd runt dem i oljan så att de täcks ordentligt och strö dem sedan över fisken.

Stek fisken i ugnen i 12-15 minuter tills den vitnat rakt igenom, men utan att bli torr.

Toppa med parmachipsen.

Lingonpaj med vaniljglass

4-6 portioner, 1 timme

Bild: Christine Olsson/TT

Även desserten får smak av skog och blir en härlig avslutning på höstmenyn.

Pajdeg:

• 3 dl vetemjöl

• 125 g kylskåpskallt smör, i kuber

ANNONS

• 2 msk socker

• 2 msk kallt vatten

• 1/2 tsk stött kardemumma

Fyllning:

• 250 g lingon, färska eller avrunna tinade

• 2 ägg

• 2 dl strösocker

• 100 g mandelspån

Till servering:

• vaniljglass

• ev. mynta eller citronmeliss till dekor

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ingredienserna till pajdegen i en matberedare och kör till en boll. Tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader. Låt svalna.

Fördela lingonen i pajskalet. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner mandelspånen. Häll smeten ovanpå lingonen och grädda i cirka 30-40 minuter eller tills fyllningen har stannat och fått fin färg. Täck med folie om ytan ser ut att vara på väg att bli för mörk.

Servera gärna pajen lite ljummen, helst med vaniljglass. Garnera eventuellt med mynta eller citronmeliss.

Att dricka till

• Côtes du Jura (2292), 119 kronor.

• Alkoholfritt: Codorníu Ecológica De-Alcoholised (11977), 69 kronor.

LÄS MER:Palsternackssoppa med brysselkålschips och kikärtskrutonger

LÄS MER:Snabb rotsakspytt med ångad grönkål och kokt ägg

ANNONS