Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    1/4

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Mia Gahne: Linser är energipricken över i:et

    Vi borde bli bättre på att äta linser. Billigt, nyttigt och godare än du kan ana. Läckra linsrätter kan locka den tjurigaste av motståndare.

    När jag stod i kastrullkaoset i min matstudio och lagade upp de här rätterna för fotografering tittade min väninna Maria förbi. Sedermera anslöt sig även hennes man Stefan. De är båda extremt matintresserade, beresta som få och allmänt äventyrliga av sig. När jag prackade på dem tre matlådor med färdigplåtade linsrätter erkände de i mun på varandra: ”Vi gillar linser, det är jättegott, men vi lagar det liksom aldrig.”

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    LÄS MER: Nya sorters chips utmanar potatisen

    Dagen efter plingade tacksamma sms in i telefonen. "Gud, så gott det var!"

    Hela jag sken av förmäten ”vad-var-det-jag-sa”-belåtenhet.

    För det är precis så det är. Vi skriver 2018 i kalendern. Det är trendigare än någonsin att vara vegan och vegetarian. Ändå är det så många som fortfarande släpar på en massa förlegade fördomar om att linser är fotriktig, förlegad sjuttiotalsmat, som endast tål att konsumeras i flummiga kollektiv. Släpp det. Nu.

    LÄS MER: Många skäl att våga välja vegetariskt

    Superb råvara

    Linser är nämligen en alldeles förnämlig råvara och superb ur så många aspekter. För det första är det både billigt och mättande. Och det skulle kunna räcka där. Men sedan kommer superkrafterna in: Linser sänker blodsockret, vilket minskar risken för diabetes. De innehåller inget kolesterol och är därför förebyggande för hjärt- och kärlsjukdomar. De är fullproppade med fibrer som är bra för matsmältningen och tarmfloran. De är proteinrika, vilket hjälper till att bättra på muskelmassan. De är rika på nyttiga mineraler såsom järn, magnesium och zink, vilket bland annat motverkar anemi. De är kalorisnåla, nyttiga för nervsystemet, humöret, huden och håret. Vad mer kan man begära?

    LÄS MER: Halv miljon drabbade av störning i sköldkörteln

    Öppna dina sinnen

    Sa jag att de smakar gott också? Varför inte bege dig ut och botanisera i linsutbudet på egen hand? Välj själv om du föredrar gröna, bruna, röda eller svarta. Det finns en linssort för varje budget, tidsfaktor och smak.

    Bara man vågar öppna sina sinnen och släppa in denna billiga baljväxt i vardagen.

    Linser är bra mat. Punkt slut.

    Spansk linsgryta med chorizo

    Bild: Hanna Franzén/TT
    Bild: Janerik Henriksson/TT

    Till 4 portioner, 1 timme + 30 min blötläggning

    Rustik höstmat när den är som bäst. Det här är min tolkning av en klassisk spansk gryta som värmer skönt även på nordliga breddgrader.

    • 5 dl gröna linser

    • 1 l vatten

    • 2 tsk salt

    • cirka 200 g chorizo

    • olivolja

    • 1 gul lök, finskuren

    • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade

    • 1 stor potatis, skalad och skuren i bitar

    • 2 morötter, skalade och skivade

    • 2 msk äppelcidervinäger

    • 2 lagerblad

    • cirka 5–7 dl hönsbuljong

    • 1 1/2 msk milt rökt paprikapulver

    • nymalen svartpeppar

    • 1 msk vetemjöl

    • färsk timjan

    Skölj linserna. Häll över kokande vatten. Lägg i saltet och täck med lock och låt stå i 30 minuter.

    Stick hål på korvskinnet med en gaffel. Hetta upp olivolja i en tjockbottnad gryta och stek chorizon runt om tills den får lite färg. Ta upp och lägg åt sidan.

    Mjukstek lök, vitlök, potatis och morötter i korvfettet på ganska låg värme under lock i 10–15 minuter. Tillsätt linser, vinäger, lagerblad samt hela chorizon. Slå på så pass mycket buljong att det täcker. Låt koka upp och sjud ytterligare i cirka 30 minuter. Späd eventuellt med vatten om det ser ut att bli torrt.

    Hetta upp olivolja i en liten kastrull. Tillsätt rökt paprikapulver, peppar och mjöl, låt fräsa någon minut.

    Fiska upp chorizon ur grytan och tillsätt mjölblandningen. Rör om och låt puttra en stund tills grytan tjocknat en aning. Skiva korven och lägg tillbaka i grytan.

    Strö över timjan och ringla över lite extra olivolja.

    Linser med lax och fetaost

    Bild: Hanna Franzén/TT

    Till 4 portioner, 75 minuter

    En av mina favoritrestauranger, Gramercy Tavern i New York, brukar ha den här suveräna linsrätten på menyn. Jag serverar den gärna till ugnsbakad lax.

    • 3 1/2 dl puylinser (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

    • 1 msk olivolja

    • 1 gul lök, finskuren

    • 1 morot, skalad och skivad

    • 1 selleristjälk, skivad

    • 1 purjolök, sköljd och skivad

    • 1 vitlöksklyfta, tunt skivad

    • salt

    • 1/2 dl rödvin

    • cirka 3 1/2–5 dl hönsbuljong

    • 4 portionsbitar laxfilé

    • nymalen svartpeppar

    • 150 g fetaost

    Skölj linserna.

    Hetta upp olja i en panna och låt samtliga grönsaker svettas mjuka med lite salt.

    Tillsätt linser, vin och så pass mycket buljong så att det täcker. Sänk värmen och låt sjuda tills vätskan kokat in, cirka 30 minuter, häll sedan på så mycket vätska att det täcker ännu en gång och fortsätt på samma sätt (tillsätt mer buljong om det behövs) tills linserna känns genomkokta, cirka 30 minuter.

    Under tiden: Salta och peppra laxfiléerna och tillaga i ugnen i 150 grader i cirka 25–30 minuter beroende på hur genomstekt du vill ha fisken.

    Bryt fetaosten i bitar över linserna och servera med laxen.

    Asiatisk linssoppa med spenat

    Bild: Janerik Henriksson/TT

    Till 4 personer, 30 minuter

    Lättlagad och billig soppa med sköna asiatiska smaker.

    • 2 dl röda linser

    • vegetabilisk olja

    • 3 cm ingefära, finhackad

    • cirka 3 tsk röd currypasta, eller efter smak

    • 2 tsk malen spiskummin

    • 1 gul lök, finhackad

    • 2 vitlöksklyftor, finhackade

    • 1 liter grönsaksbuljong

    • 1 burk kokosmjölk, à 400 g

    • 1 msk fisksås

    • 1–1 1/2 lime

    • 50 g babyspenat

    • salt

    • nymalen svartpeppar

    Skölj linserna.

    Hetta upp olja i en kastrull. Fräs ingefära med currypasta och spiskummin. Tillsätt lök och fräs tills den mjuknar utan att få färg, lägg i vitlöken mot slutet. Tillsätt linser, buljong, kokosmjölk, fisksås och lime och låt sjuda i 10 minuter. Mixa. Smaka av med fisksås, lime, salt och peppar.

    Lägg en näve spenatblad i botten på fyra soppskålar och häll den heta soppan över.

    LÄS MER: Mat du kan äta om en krissituation skulle uppstå

    LÄS MER: Med doft och smak av Indien

    LÄS MER: Vindaloo masala dhal med morötter och spenat

    Att dricka till

    • Albamar Albariño (96005), 179 kronor

    • Alkoholfritt: India Pale Soda (1928), 19:90 kronor

    LÄS MER: Gott och blandat i sommarens ölglas

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.