Mia Gahne: Julbordet behöver sallader också

Många väljer bort kött helt och hållet. Andra minskar sitt intag i takt med att miljömedvetandet vaknar. Satsa på fräscha sallader på julbordet för att lätta upp all det tunga.

ANNONS
|

Julen är fortfarande rena köttfesten för många. Och inget fel i det, men vore det inte skönt med lite lättare skaffning? Något friskt och piggt som får sticka emellan allt det tunga och feta? Det tycker i varje fall jag. Skulle till och med kunna sträcka mig så långt som att våga påstå att varje julbord skulle må bra av att härbärgera minst en sallad. Om inte annat så för att erbjuda mer lättsmälta alternativ till dem som så önskar. Därmed inte sagt att vi måste hoppa över köttbullarna, skinkan och revbensspjällen, snarare komplettera dem med lite efterlängtad fräschhet.

LÄS MER:Smarriga spännande sallader som mättar

Frossa och njut

Jag menar absolut inte att vi ska hålla på och banta och ha oss på julafton. Tvärtom. Frossa i stället så mycket du bara orkar i naturens flottaste skafferi och satsa på grönt som gör skönt för kropp och knopp. En sallad utgör dessutom ett prima tillbehör till många av de klassiska julrätterna, på så sätt får man i sig det bästa av två världar.

ANNONS

Se salladerna nedanför som inspiration till att skapa din egen ultimata julsallad. För vi måste ju inte alltid laga samma mat varje år. Det går att utvecklas och hitta nya varianter utan att behöva slå knut på sig själv. Kanske kan du skippa en av alla tio sillsorter och slänga ihop en läcker sallad i stället? Gärna med juliga kryddor och ingredienser.

LÄS MER:Här får du mest räkor för salladspengarna

Syrlig citrus

Det är ett enkelt sätt att slippa bli så där trött och övermätt, däst och stinn med uppsvälld mage och seg skalle. Dessutom är det ett gyllene tillfälle att få in lite syrliga inslag på menyn, som gör det lättare för kroppen att bryta ned det tunga och feta. Just därför gör sig till exempel citrusfrukter extra väl i salladen. Fina färger, välgörande fibrer och en och annan vitamin får vi på köpet. Så mycket bättre kan det knappast bli.

LÄS MER:Asiatisk sallad med nudlar, sichuanfläsk och sojavinägrett

Rödkålssallad med citrus, feta och granatäpple

6 portioner, 20 minuter

Bild: Janerik Henriksson/TT

En vacker sallad som blir en prydnad för hela julbordet.

• 1 litet rödkålshuvud, cirka 500 g

• 1 blodgrape

• 3 apelsiner

• 1 granatäpple

• 1 dl pumpakärnor

• olivolja

• flingsalt

• 150 g feta

• 1 msk honung

• 1-2 msk färsk timjan + extra till garnering

• Nymalen svartpeppar

ANNONS

• Salt

Strimla rödkålen fint. Skär av skalet på grapefrukten och 2 apelsiner med en vass kniv. Skär sedan i knappt 1 cm tjocka skivor. Riv skalet på 1 apelsin, pressa ut saften, blanda med skalet och ställ åt sidan.

Dela granatäpplet och banka med baksidan på en slev så att kärnorna lossnar.

Rosta pumpakärnorna i lite olja tills de börjar sprätta. Låt rinna av på hushållspapper och strö över flingsalt.

Varva rödkål och citrusskivor på ett fint fat. Bryt över fetaosten och strö över granatäppelkärnor och pumpakärnor.

Späd den sparade apelsinsaften med 2–3 msk olivolja, lite i taget, under omrörning. Tillsätt honung, repade timjanblad och svartpeppar. Smaka av med lite salt.

Häll dressingen över salladen och garnera med extra timjankvistar.

Böcklingsallad med persiljepesto och juläpplen

6 portioner, 15 minuter

Bild: Janerik Henriksson/TT

En lite matigare salladsvariant på julbordet. Annan rökt fisk funkar också fint.

• 4 böcklingar, eller annan rökt fisk

• 2 röda juläpplen, t ex Ingrid Marie

• Eventuellt några salladsblad

• 5 kalla kokta potatisar

• 3-4 lättkokta morötter

• 1 liten rödlök, tunt skivad

• 2 msk kapris eller 5-6 cocktailkapris

• 3 kokta ägg

• 1/2 dl rostade hasselnötter, grovhackade

Pesto:

• 1 stor knippa bladpersilja

• 1 dl riven västerbottensost

ANNONS

• 1/2 citron + ev. extra

• 1 dl kallpressad rapsolja

• Salt

• Nymalen svartpeppar

Filea fisken. Kärna ur äpplen och skär i tärningar eller klyftor. Fodra en skål med salladsblad för extra grönt. Varva potatis, morötter, rödlök, äpplen, kapris och fisk i skålen. Dela äggen och placera ovanpå.

Mixa persilja och ost med citronsaft. Tillsätt oljan droppvis medan du fortsätter att mixa. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer citron.

Ringla peston över salladen, strö över hasselnötter och servera.

Grönkålssallad med fikon, nötter och parmesandressing

6 portioner, 15 minuter

Bild: Janerik Henriksson/TT

En härlig vintersallad fullproppad med läckerheter.

• 300 g grönkål eller 260 g babygrönkål

• 2 polkabetor eller gulbetor

• 80 g pekannötter

• flingsalt

• 1/2 dl majonnäs

• 1 dl gräddfil

• 1 citron

• olivolja

• 1 vitlöksklyfta, riven

• 2 tsk japansk soja

• 1 msk dijonsenap

• nymalen svartpeppar

• 2 dl färskriven parmesan + lite extra till garnering

• 3 färska fikon

• 1 dl torkade tranbär

Skölj grönkålsbladen och skär bort stammen. Grovhacka resten.

Skala polkabetorna och skiva dem så tunt du kan. Salta lätt och häll över lite citronsaft och olivolja.

Rosta nötterna i torr stekpanna tills de börjar dofta. Strö över lite flingsalt.

ANNONS

Rör ihop majonnäs, gräddfil, cirka 2 tsk citronsaft, vitlök, soja och dijonsenap. Smaka av med peppar och vänd sedan ner parmesanosten.

Lägg upp grönkålen i en skål eller på ett vackert fat. Ringla över dressingen. Dela fikonen i kvartar och fördela ovanpå tillsammans med torkade tranbär och nötter.

Flaga över lite extra parmesan, peppra och servera.

Att dricka till

• Kung Fu Girl (2690), 129 kronor.

• Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero (11901), 69 kronor.

LÄS MER:Stort test av alkoholfri öl - fyllig humlesmak vann

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS