Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    1/4

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Mia Gahne: Glöggmys med spännande tillbehör

    Glöggfest, glöggfest, hela dan… Kontoret, skolan, kompisarna – alltid är det någon som bjuder på glöggmys. I retur serverar vi några smarriga glöggsnacks att mingla kring.

    Sakta men säkert smyger sig nya traditioner in i våra liv. Vare sig vi vill det eller inte. Helt plötsligt vet varenda unge vad Black Friday är, och till och med min snart 80-åriga mamma köper hem godis till kvarterets barn när Halloween står för dörren. Företeelser som jag själv absolut inte har vuxit upp med.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    Och faktiskt inte heller glöggfester. Drycken var något man fick på skolavslutningen eller julmarknader. Man gick sällan hem till varandra på glöggmingel, i varje fall inte i mina hoods.

    LÄS MER: Här är årets godaste glögg

    Förväntar sig mer

    Vanorna nästlade sig in allteftersom. Rätt som det var blev hela december månad fulltecknad med glöggfester hos var och varannan. Hack i häl kom den numera stenhårt etablerade pepparkakan med ädelost. En ny tradition var född.

    På senare år har ambitionsnivån klättrat uppåt i samma takt som glöggsortimentet på Systembolaget tycks växa från år till år. Att bara bjuda på russin och mandel håller liksom inte riktigt längre. Gästerna förväntar sig mer, och väldigt gärna något lite matigare, eftersom glöggmingel tenderar att arrangeras direkt efter jobbet eller mitt på helgeftermiddagar.

    LÄS MER: Dags för Två Dagars Dunderglögg

    Kräver tuffa tag

    Låt oss börja med att konstatera att glögg är sött. Väldigt sött. För att bryta mot den där ofta nästan klibbiga sötman krävs det tuffa tag. Sälta, syra och hetta är de vapen du bör rusta dig med, gärna i kombination med något sött. Det är just därför det där med ädelost och pepparkakor funkar så bra. Det lirar i munnen, helt enkelt.

    Så egentligen behöver det inte vara så himla märkvärdigt. Köp hem ett gäng goda ostar med viss sälta, typ ädelost och parmesan, kanske lite charkisar med chilispetsad tapenade och sötsyrliga smågurkor. Det räcker bra.

    Eller också knycker du några av mina recept. Som bonus bjuder jag på ett litet hustips: spetsa glöggen måttligt med färsk chili. Skön kombo, som dessutom drar ned sötman till mer anständiga nivåer. Skål & glögg on!

    LÄS MER: Goda tilltugg till glöggminglet

    Gorgonzolapuffar med västerbotten och rosmarin

    Bild: Janerik Henriksson/TT

    Till cirka 50 stycken, 30 minuter

    Ljuvliga luftiga små ostpuffar med härlig konsistens och smak. Min egen variant på franska så kallade grougères. Klassiska snacks som funkar alldeles ypperligt även till glögg.

    • 100 g smör

    • 2 1/2 dl vatten

    • 1/2 tsk salt

    • 2 1/2 dl vetemjöl

    • 4 ägg, rumstempererade

    • cirka 200 g gorgonzola, alt. annan ädelost

    • cirka 1 dl riven västerbottensost

    • 2–3 tsk finhackad färsk rosmarin

    Bild: Janerik Henriksson/TT

    Koka upp smör, vatten och salt i en kastrull. Ta av från plattan. Blanda ned mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör om med träslev tills det formats en degboll som släpper från kanterna. Låt svalna i 2 minuter.

    Tillsätt ett ägg i taget och rör om efter varje tills du får en ganska lös och kladdig deg. Blanda i gorgonzola, västerbotten och rosmarin.

    Spritsa eller klicka ut små bollar av smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Lämna plats för dem att svälla upp. Grädda i 200 grader (175 grader för varmluft) i cirka 10–15 minuter eller tills de har fått fin färg och puffat upp sig. Passa dem, de ska bara bli gyllene och inte bruna.

    Stick hål i puffarna med en vass kniv medan de fortfarande är varma.

    Pizzaslice med brie och rostade druvor

    Till 8 bitar, 40 minuter

    Bild: Janerik Henriksson/TT

    Ibland är det definitivt tillåtet att fuska. Färdigköpt pizzadeg underlättar både vardag och fest. De här små godingarna är helt suverän plockmat. Värm plåten i förväg så får du en bra pizzabotten.

    • cirka 300 g blåa eller röda druvor

    • olivolja

    • flingsalt

    • nymalen svartpeppar

    • 1/2 kruka färsk timjan

    • cirka 125 g ricotta

    • 1 färdigköpt pizzadeg

    • 1 schalottenlök, finskuren

    • cirka 150 g brie, skivad

    • cirka 1 dl riven valfri ost

    • 1 nypa chiliflakes

    Sprid ut druvorna på en plåt. Ringla över lite olivolja. Strö över flingsalt, peppar och repad timjan (spara lite) och blanda runt. Rosta i ugnen i 200 grader i cirka 15 minuter eller tills druvorna börjar spricka. Ta ut och låt svalna något. Ställ in en annan plåt nederst i ugnen.

    Bild: Janerik Henriksson/TT

    Bred ricotta över den färdiga pizzabottnen. Fördela schalottenlök, druvor och brie ovanpå. Toppa med ”vanlig” riven ost. Strö över lite chiliflakes, flingsalt och peppar. Lägg över på den varma plåten och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter, eller tills osten har fått fin färg.

    Garnera med timjankvistar. Skär pizzan i åtta bitar. Servera helst medan den fortfarande är lite småvarm, men den är nästan lika goda kall.

    Pepparkakor med glögglingonkräm

    Till 20 stycken, 10 minuter

    Bild: Janerik Henriksson/TT

    Mumsiga glöggsnacks med enkla medel. Avgör själv hur pass mycket lingon du vill använda. Gör dem i sista minuten så att pepparkakorna inte blir saggiga.

    • 20 pepparkakor

    • 2–3 msk rårörda lingon

    • 200 g Philadelphiaost

    • 1–2 msk glögg

    • nyriven muskot

    • cirka 1 dl tinade lingon

    • nymalen svartpeppar

    • valfri ört, t ex mynta

    • färska fikon

    Rör ihop rårörda lingon, Philadelphiaost och glögg till en lagom krämig massa. Smaka av om du vill ha mer lingon och/eller glögg.

    Bred krämen på pepparkakor precis innan kalaset ska börja, så att pepparkakorna inte hinner mjukna. Riv över lite muskot och dra några varv med pepparkvarnen över. Garnera med tinade lingon och valfri färsk ört. Jag använde mynta. En fikonklyfta är också läckert att lägga på.

    LÄS MER: Alexandra Zazzi: Varm choklad smakar bättre än reapriser

    Att dricka till

    • Dufvenkrooks Original (96009), 88 kronor.

    • Alkoholfritt: Blossa Ekologisk Alkoholfri Glögg (11925), 39 kronor.

    LÄS MER: Äpplemust: Rejäl prisskillnad för samma innehåll

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.