Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Matig linssallad med rostade rotfrukter

För 4-6 portioner, 1 timme

Har du fördomar om linser har du förmodligen inte testat puylinser. De är spänstiga och härligt smakrika. Den här salladen brukar räcka till både middag och lunchlådor under veckan som följer.

cirka 1 kg blandade rotfrukter, t ex palsternacka, rotselleri, morötter, gulbetor, persiljerötter

3 hela vitlöksklyftor

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

2 tsk torkad rosmarin

250 g puylinser

cirka 5 dl grönsaksbuljong

1 dl vitt vin

2 lagerblad

50 g rucola

150 g fetaost

1 citron

1 dl rostade jordnötter

Skala rotfrukterna och skär i stavar eller bitar. Häll upp dem i en bunke tillsammans med vitlöksklyftorna, ringla över olivolja, strö på flingsalt, peppar och rosmarin och blanda väl.

Häll ut alltsammans i en långpanna.

Rosta i 200 grader i cirka 35-45 minuter eller tills rotsakerna mjuknat och fått fin färg. Rör om då och då.

Koka under tiden linserna med buljong, vin och lagerblad. Låt dem sjuda sakta i cirka 25-30 minuter. Låt överbliven vätska rinna av.

Häll upp linserna på ett stort fat och blanda med rotfrukterna, ruccola och fetaost. Pressa över lite citronsaft och ringla över extra olivolja. Salta och peppra. Strö över jordnötter och servera.