Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Mat från jorden hör hemma på borden

Med hösten kommer rotfrukterna. Bra mat för en billig peng. Dessutom går de att variera i det oändliga. Här är roten till några goda rätter.

Rosta dem, lägg dem i soppor, gör mos, råriv, lägg i gryta eller en sallad, baka paj, fritera, riv ned dem i en bröddeg… Ja, det finns faktiskt inga gränser för vad du kan hitta på med rotfrukter och de går alltid att omvandla till middag i någon form.
Som extrabonus är det förhållandevis billig mat, samtidigt som de bidrar med nyttiga fibrer och vitaminer. Men framför allt – nu är de i säsong.

Vi borde alla bli bättre på att äta efter säsong. Tänk bort sparrisen tills våren tittar fram, och tomaterna kommer bara att bli tråkigare för varje vecka som går. Gör en djupdykning i rotfruktslådan i stället. Så här fram på höstkanten är de som bäst och kostar som minst.
Rotfrukter är väldigt tacksamma att kombinera med lite oväntade smaker. Kålrot och apelsin är till exempel en höjdare, medan jordärtskockor gifter sig finfint med svamp. Och just när det gäller rotfrukter tycker jag faktiskt att skillnaden är som störst mellan ekologiskt och "vanligt". Ekologiska smakar helt enkelt mer, så det kan löna sig att lägga på en liten slant.

Rotfrukter är en viktig del av vårt kulinariska kulturarv, och det vore sorgligt om de glömdes bort alldeles med tiden. Jag tror inte att det är så värst många ungar som får rotmos till middag numera.
Så slå ett slag för rotfruktens upprättelse! Mat från jorden hör hemma på köksborden.

 

Recept:

Rotfruktsrårakor med pepparrotskräm
4 portioner
40 minuter
Rårakor är ju kalasgott. Blanda gärna i några rotfrukter, vilka du vill, men behåll lite potatis så håller de ihop bättre.

5 stora fasta potatisar
4 morötter
2 palsternackor
1 liten bit rotselleri, ca 50 g
3 ägg
persilja
3 msk vetemjöl
Cirka 1 tsk salt
Nymalen svartpeppar
1 citron, skalet
2 msk hackad bladpersilja
Smör och/eller olja till stekning

Kräm:
125 g pepparrotsost
1 dl crème fraiche
2-3 tsk riven pepparrot, eller efter smak
Lite citronsaft

Äta till:
löjrom eller bacon

Skala och riv potatis och rotfrukter grovt. Låt rinna av i durkslag och pressa ur så mycket vätska du förmår.
Vispa upp äggen, tillsätt mjöl, salt, peppar och rivet citronskal. Blanda i de rivna grönsakerna och persiljan.
Hetta upp smör och/eller olja i plättlagg eller stekpanna, klicka ut smeten och stek frasiga på båda sidor tills de får fin yta.
Rör ihop pepparrotsost, crème fraiche och pepparrot. Smaka av med lite citronsaft. Servera rårakorna med krämen. En klick löjrom är gott på, alternativt knaperstekt bacon vid sidan om.

Krämig jordärtskocksgratäng…med parmesan …och citron
4-6 portioner
1 timme
Den här gratängen är så ljuvligt krämig, snäll och go. Förkoka skockorna för snabbare tillagning.

1 kg jordärtskockor
1 citron (saft + skal)
3 dl crème fraiche
2-3 vitlöksklyftor, rivna
1 kruka repad färsk timjan
2 dl färskriven parmesan
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
1/2 tsk paprikapulver, gärna rökt
Riven muskotnöt
2 skivor kantskuret dagsgammalt vitt bröd
Olivolja

Skala jordärtskockorna, lägg dem i vatten med lite citron i så att de inte mörknar. Skär dem i stavar, skivor eller bitar. Förväll dem i lättsaltat vatten i cirka 5-10 minuter så går det fortare att få gratängen klar. Låt rinna av ordentligt och fördela dem sedan i en ugnsfast form.
Blanda crème fraiche med rivet skal och saft från en halv citron, vitlök och hälften av timjanbladen. Blanda i nästan all ost, men spara lite. Smaka sedan av med salt, peppar, paprikapulver och riven muskot. Häll blandningen över skockorna.
Riv sönder brödet i bitar och mixa hastigt med resten av osten och timjanbladen samt lite flingsalt och peppar. Strö ut ströbrödet över formen och ringla över lite olivolja. Gratinera i ugnen i 225 grader 25-35 minuter tills skockorna är mjuka och ytan vackert gyllenbrun.
Väldigt gott till viltkött och svamp.

Rödbetspannacotta med citron- och …fläderkräm
6 portioner
4 timmar
Inte kan man väl ha rödbetor i en efterrätt? Jo, tänk för att det går alldeles utmärkt, det. Strålande vacker färg får man på köpet.

Pannacotta:
300 g rödbetor
5 dl vispgrädde
1 liten nypa salt
2 1/2 gelatinblad
3 msk honung
1 tsk vaniljsocker

Kräm:
2 dl crème fraiche
2 msk koncentrerad flädersaft
1 citron, skalet
2 msk florsocker

Skala rödbetorna och skär dem i tärningar. Häll i en rostfri kastrull tillsammans med grädde och en liten nypa salt. Sjud försiktigt under lock tills rödbetorna är helt mjuka, cirka 25-30 minuter. Låt svalna något.
Lägg under tiden gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Smält gelatinet i lite av rödbetsgrädden i en liten kastrull.
Häll upp rödbetorna med grädden i en matberedare och mixa slätt tillsammans med det smälta gelatinet, honung och vaniljsocker. Sila och häll upp i glas. Ställ i kylen i minst 3 timmar och låt stelna.
Vispa crème fraiche med elvisp tills den blir riktigt fast (det tar ganska lång tid). Tillsätt flädersaft, rivet citronskal och florsocker och fortsätt vispa. Låt stå i kylen tills pannacottan är klar och klicka sedan över inför serveringen.

Att dricka till:
Marie d'Alsace 2015 (12244), 85 kronor.
Alkoholfritt: Natureo Free Syrah Cabernet Sauvignon Rosé (1953), 49 kronor.

Mest läst