Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Marie Oskarsson: "Vinets historia är också migranternas"

Vinets historia är också en historia om migration och människors längtan efter att erövra nya delar av världen – och lite slump. När våra förfäder förflyttat sig har de tagit med sig grödor från sina hemtrakter.

Två av de druvor som vi ­numera förknippar med ­Sydamerika är druvor som förts dit av immigranter från Frankrike. Chiles stolthet, carmenère, kommer från Bordeaux, och odlades mycket i bland annat Médoc. Man tror att en stor mängd plantor fördes därifrån till Chile under 1800-talet – kanske lite av en slump. Det var den bäriga merlot man ville ta med sig, men när man tog sticklingar av merlot på vinfälten i Bordeaux fick man också med sig en stor mängd ­carmenère. Plantorna ser förvillande lika ut. I Chile planterades carmenère därför ofta tillsammans med merlot på samma fält, och länge trodde vinodlarna där att de enbart hade merlot på sina fält. Först 1996 erkände man i Chile att det rörde sig om två olika druvor och från 1998 har man kunnat skriva ut druvnamnet ­carmenère på etiketten. Ett av skälen till att antalet chilenska viner på carmenère ökat stort sedan slutet av 1990-talet är alltså att man fått omvärdera ­vilka druvor det är som finns där ute på fälten.
Argentinas national­druva, malbec, har sitt ursprung i ­Cahors i sydvästra Frankrike, samt i Bordeaux och Loire (där den går under namnet cot). De första plantorna malbec planterades i Argentina i mitten av 1800-talet. Sticklingarna kom ­troligen från ­Bordeaux. Det var den franske jordbruksingenjören Michel Pouget som tog dem med sig över ­Atlanten till den nya världen. I dag är malbec den druva som stolt förknippas med argentinskt vin, men det hade kunnat sluta på ­annat sätt. Under 1980-talet pågick en massiv kampanj för att minska produktionen av billigt vin. Då grävdes mängder av vinfält med gamla vinstockar av malbec upp! Som tur var fick det ett slut, och i dag kan vi njuta av maffig ­argentinsk malbec.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Mest läst