Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Majs till fest och vardag

Dåligt med klirr i kassan? Ut och plocka majs! Färsk majs är billig skördemat med massor av smak och potential.

Det är just precis nu som majsen smakar som mest och kostar som minst. Extremt lättlagad mat för en eller många, för små som stora. Några kokta majskolvar kan rädda såväl ekonomin som humöret för hushåll i kris.

Och glädjande nog blir vajande majsfält en allt vanligare syn i vårt avlånga land. Majsen är nämligen inte bara vacker att titta på när den växer, det är också ett trivsamt familjenöje att åka ut till närmaste självplock och till en rimlig penning förse sig med solgula kolvarna.
Nykokta eller grillade är de opretentiös festmat som kräver minimalt med ansträngning. Inte konstigt att grönsaken odlats i tusentals år. Den söta milda smaken har alltid tilltalat människan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


Ett spannmål

Tekniskt sett är majs faktiskt inte en grönsak utan spannmål. Mjölet är med andra ord minst lika eftertraktat som själva kornen.
Majsen ska inte tillagas för länge, då blir den hård och seg. Tio-tolv minuter i lättsaltat vatten brukar vara lagom. Har du inte hunnit plocka in grillen ännu, så ger ett fång nyskördad majs ett gyllene (förlåt…) tillfälle att dra igång den igen. Det händer nämligen något alldeles förtjusande i munnen när den söta saftiga majsen krockar med den där nötigt brända kolsmaken. Räkna med en dryg kvart på grillen. Du kan förkoka majsen ett par minuter om du är otålig.

Har du riktigt bråttom funkar det faktiskt utmärkt att tillaga majskolvar i mikron. Runt fyra minuter på full effekt brukar vara lagom.
Skulle du nu mot förmodan inte mäkta med något av ovanstående, finns det förstås alltid konserverad majs att ta till. Kanske inte fullt lika festligt och gott, men genvägar är alltid tillåtna i mitt kök.
Majs är ändå majs. Enkelt och gott – utan att kosta skjortan.