Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lev på grön kvist på det nya året

Nytt år, nya föresatser. En av de bästa sakerna du kan göra för din hälsa, din ekonomi och miljön är att äta mera grönsaker och mindre kött. Här är inspiration till en grön nystart på året.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tajmingen är just nu perfekt. Det känns som om det rinner skinkspad i dina vener. Du har ätit restköttbullar i dagar, frossat i revbensspjäll och slickat i dig det sista av den hemgjorda leverpastejen.

Dessutom gapar det tomt i plånboken. Förutom alla de där kvittona du sparade ifall alla skulle hata dina julklappsgåvor.

Alltså är det nu du gör dig själv och omvärlden en tjänst, och börjar om på ny grön kula. Ät mindre, men bättre och mer sällan kött, och frossa i stället i alla former av grönsaker du kan komma på. Kött är den absolut största miljöboven, och det skulle gynna oss alla något enormt om fler avstod någon gång ibland. Om hela jordens befolkning lät bli att äta kött en dag, sparas en mängd koldioxid som motsvarar över 2 000 varv runt jorden med en bil. Värt att tänka på, eller hur?

Därmed vill jag inte ha sagt att alla måste ta på sig vegankostymen i detta nu. Jag menar bara att man inte behöver äta kött varje dag, utan se det som en utmaning att testa nya grönsaker och lära sig att variera dem. Använd det som inspiration och inte något tråkigt tvångstänk. Då kommer du också att upptäcka att du har råd att köpa betydligt bättre kött när du väl är sugen.

Själv älskar jag både och. Jag tycker helt enkelt att det är kul och gott med grönsaker och ser gärna köttet som ett tillbehör i stället för tvärtom.

Gör ett försök, se hur det går. Gott nytt grönt 2016!

Att dricka till

Casal di Serra Classico Superiore (12419), 85 kronor.

Alkoholfritt: Periquita Rosé (1931), 49 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.