Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

1/6

Laotisk mat med personlig touch

– Marinerar du kycklingen rå? undrar Charlotte Forsman som tillsammans med Fredrik Lindgren är inbjudna att smaka Jaenis laotiska mat. De är alla tre passionerade matlagare som har träffats via Airdine, en app som parar ihop hemmakockar med middagssugna.
Jaeni har marinerat de råa kycklingklubborna och vänder dem i mjöl innan hon friterar. Diskbänken är belamrad med kastruller i ett ganska litet kök och på golvet står bambukorgar staplade. Lägenheten är inte stor men det hindrar inte Jaeni från att arrangera middagskvällar via Airdine. Som mest har hon haft tolv sittande gäster. Förtjänsten från middagarna sparar hon. För att förverkliga drömmen om en egen restaurang måste hon ha ett startkapital.
– Att laga mat är min stora passion, förklarar Jaeni. Jag får vara kreativ och skapa nya smaker. Jag utgår mest från det laotiska köket men med min egen touch. Mamma som är en av mina förebilder tycker att jag sticker ut för mycket med mina innovationer, säger hon och skrattar.
– Mammas matlagning handlar mycket om att bevara och föra den laotiska mattraditionen vidare.
Jaeni sätter ned en flätad korg med klibbigt ris på bordet. I Laos äter man sticky rice till i stort sett alla måltider. När man lagar sticky rice ska riset ligga i blöt i varmt vatten, gärna över natten. Jaeni berättar att hon var fem år när hon lärde sig koka ris.
– Mamma kokar på låg värme, men jag stormkokar mitt ris, säger Jaeni. Hon tar lite ris och formar det till en boll. Riset äter man efter att man tagit en tugga av en kryddstark rätt. Maten äts med händerna.
– I Laos är det vanligt att man ångar både ris och mat. I Thailand lagar man oftare grytor och använder mer curry. Vi använder nog mer örter och citrongräs, men gemensamt är att vi ofta friterar.
Fredrik flikar in och säger att Jaenis friterade vårrullar är fantastiska. Charlotte håller med och berättar att Jaeni har stamgäster som kommer varje gång hon bjuder in via Airdine.
– Även om jag mest utgår från det laotiska köket tycker jag om att laga svensk husmanskost, men med min egen touch. När jag gör köttfärslimpa har jag i chili och i stället för brunsås gör jag en glaze på worcestersås.
Om mamma Pamuan har lärt henne laga mat, så är det idolen Leif Mannerström som har inspirerat henne. De har aldrig träffats men han är ändå en av anledningarna till att Jaeni påbörjat en kockutbildning.
– Jag älskar att gå till skolan, fast det är en utmaning när det kommer till att använda recept. Jag har lärt mig laga mat genom att vara med i köket.
På frågan om vad som är det roligaste med att laga mat svarar hon:
– Jag mår bra när gästerna äter mat som jag lagat. Det handlar både om kreativitet och gemenskap, precis som i Laos.

Jaeni Silasa.
Ålder: 36 år.
Familj: Mamma och bror i Sverige, syster i Laos.
Bor: Lundby.
Gör: Går kockutbildning och arrangerar middagar hemma via Airdine.
Det bästa med mitt kök: Ballongvispen.
Bästa råvaran: Anka. Lagar gärna mat med lime och koriander.
Mitt smartaste matlagningstips: Mortla kryddor och örter. Det ger mer smak.

 

Det Laotiska köket
Precis som andra länder i Sydostasien kretsar det laotiska köket kring ris. Sticky rice ingår i nästan varje måltid. Det serveras tillsammans med såser, ångkokta grönsaker, kött- och fiskrätter. Ingredienser som anka, kyckling, biff, fisk, räkor och även vattenbuffel förekommer ofta. Man äter också croissanter och baguetter, vilket troligtvis är ett arv från när Laos var under franskt styre.

Vanliga råvaror:
Anka, kyckling, räkor, papaya, kokosnöt, guava, ris, risnudlar, stjärnfrukt och lime. I vissa delar av Laos äter man också vildsvin, ödla och råtta.

Vanliga kryddor:
Vitlök, lime, chilipeppar, koriander, galangal (ingefärsväxt), mynta.

Klassiska rätter:
Tom khaa gai
Tom khaa betyder galangal och gai betyder kyckling. Det är en kryddstark kycklingsoppa gjord på kokosmjölk. Också vanlig i Thailand.

Pla kapong neung manao
En ångkokt barramundi (asiatisk havsabborre) med lime, vitlök och chili.

Laab seen
Laos nationalrätt. Det är en kryddstark sallad med skuret kött eller köttfärs.

Meng Khan    
Meng Khan betyder munsbit och är en laotisk köttbulle.
4-6 personer

0,5 kilo fläskfärs
2-3 msk kinesisk soja
1 tsk mald spiskummin
salt och svartpeppar efter smak
valfri olja till ugnsformen

GÖR SÅ HÄR.
Sätt ugnen på 220 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och forma sedan till små järpar eller köttbullar. Lägg dem i en smord ugnsform i mitten av ugnen och stek dem i cirka 15 minuter. Rätten kan ätas som en munsbit med ris eller andra rätter. I Laos lägger man en eller två köttbullar på ett salladsblad tillsammans med mynta, koriander, stinky leaves (mexikansk koriander), risnudlar, fläsksvål, jordnötter, rispapper och dressing. Man viker ihop till en liten wrap och stoppar allt i munnen.

 

Friterade kycklingklubbor
Jaeni friterar kycklingklubborna i stället för att steka eller grilla dem, då blir de krispigare.
4-6 personer

1 kilo kycklingklubbor
0,5 dl kinesisk soja eller 1 magi buljongtärning
0,5 dl honung
2 tsk riven färsk ingefära
2 rödlökar
3 msk rapsolja till marinering
cirka 0,5 l rapsolja till fritering
frityrmjöl (finns i asiatiska affärer)
svartpeppar efter smak

GÖR SÅ HÄR.
Blanda till en marinad på soja, honung, ingefära, rapsolja och svartpeppar. Låt stå i cirka 15 minuter. Lägg i klubborna och marinera i minst 8 timmar (helst över natten).
Strimla rödlöken fint. Häll 1 dl olja i en stekpanna och fritera rödlöken på låg värme. Ta upp löken ur pannan och låt svalna på ett hushållspapper. Ta upp kycklingklubborna ur marinaden och vänd runt dem i en bunke med frityrmjöl.
Hetta upp resten av oljan i en wok/stekpanna och fritera kycklingklubborna. Var noga med att vända kycklingen så att den blir friterad runt om. Servera med papayasallad eller ris och med lökringar att knapra på.


Laab seen 
Laab seen betyder lycka och är en rätt man äter när familjen är samlad.
4-6 personer

0, 4 kilo fransyska eller högrev
1 röd lök
1 gul lök
1 dl mynta
1 kruka koriander
1-2 röd chilipeppar
1 msk rostad chilipeppar (finns i asiatiska affärer)
1 msk ris (klibbig sort)
2 msk fisksås
2 msk limejuice
rapsolja att steka i
salt efter smak

GÖR SÅ HÄR.
Rosta riset i en torr stekpanna på hög värme tills riset får en gyllenbrun färg. Låt det svalna på en tallrik. Dela chilin på längden och hacka den. Skär köttet i mindre bitar och stek i olja tills det är genomstekt. Låt köttet svalna och strimla det sedan. Blanda fisksås, limejuice och salt i en bunke. Lägg i köttet.
Hacka gul och röd lök, mynta och koriander. Lägg i bunken tillsammans med den hackade och rostade chilin och det rostade riset. Vänd runt blandningen och lägg upp på ett fat. Ät med händerna tillsammans med sticky rice.

 

Tam bak hong
Det är en het papayasallad.
4-6 personer

1 omogen papaya
2 msk limejuice
2 msk fisksås
1 klyfta vitlök
2-3 färsk röd chili (om man föredrar en mildare smak, kärna ur innan chilin mortlas)
8 cocktailtomater
1 msk palmsocker eller strösocker
1 krm salt

GÖR SÅ HÄR.
Mortla chili, vitlök, socker och salt. Häll i tomater, fisksås och limejuice. Mortla försiktigt och smaka av med salt och socker. Skala papayan och strimla den sedan. Blanda sedan strimlorna med innehållet från morteln. Servera på ett fat.

 

Mest läst