Lantbruk som ger eko

ANNONS
|

I höst firar Vikaryds köttbod utanför Alingsås tjugoårsjubileum. Susanne Dickson och hennes man Peter öppnade boden 1992, två år efter att de tagit över den anrika släktgården vid Mjörn. Jordbruket fick ett nytt och lönsamt ben att stå på.

– Vi återinförde djuren till gården, Peter och jag, förklarar Susanne Dickson. Eftersom vi inte var några växtodlare ville vi ha djur som betade idungarna. Det finns ingen maskin i världen som kan ersätta en mules arbete.

I köttboden säljer Susanne och tre medarbetare köttet från egna djur men också från närliggande gårdar.

Köttdjuren slaktas på Dalsjöfors slakteri ­utanför Borås, men från och med i år slaktas både lamm och vilt på gården.

ANNONS

–Vi har just byggt klart ett vilt- och lammslakteri och vi kan ta emot djur från andra gårdar också.

Det senaste året har hela gården med växtodling, djur och skog ställts om för att bli ekologisk och i maj ska allt vara genomfört. Här finns köttdjur (blandras av Hereford, Charolais, Simmental) och får. Kalvarna går ute året om men kan gå in under tak när de vill.

–När det regnat och är riktigt blött brukar kalvarna gå in, annars vill de helst vara ute berättar Susanne Dickson.

Korna går inne i en djup bädd av halm. Flera ska kalva snart. Fårtackorna springer fritt i en lada bredvid. När Susanne gläntar på dörren kommer hela flocken glatt mot henne.

–Från februari till april har vi barnmottagning här på gården, förklarar Susanne. De första kalvarna kommer snart och i april får vi lamm. Ibland är det passning dygnet runt. Vi har en heltidsanställd i jordbruket, förutom oss själva.

–När vi gifte oss fick vi en tacka i bröllopspresent, det var så det började, skrattar Susanne. När tackan skulle hämtas så köpte vi några till. Sen byggde vi köttboden 1992 och 1996 tog allt verkligen fart i och med galna kosjukan. Då var det många som ville handla svenskt och när­producerat. I dag ser vi en oerhörd kompetenshöjning bland konsumenter och allt blir så mycket roligare då!

ANNONS

Susanne och Peter Dickson förvaltar ett släktarv men gör det på sitt eget sätt. Kombinerar jordbruk, djurproduktion och jakt med köttboden. I början av 1800-talet flyttade släkten Dickson till Sverige från Skottland. Man arbetade inom handel, sågverk och rederi och många bosatte sig i Göteborgstrakten. Vikaryds förste ägare var Susannes farfarsfar Axel Dickson. Han köpte gården på 1880-talet och byggde ett slott på ägorna. Precis som sin bror James-Fredrik Dickson, han som byggde Tjolöholms slott.

Farfar James Dickson som var riksdagsman och satt i andra kammaren, tog över Vikaryd och hade en besättning mjölkkor. Det stora och opraktiska slottet monterades ner och såldes bit för bit för det fanns ett annat äldre, men mera praktiskt boningshus på gården.

–Min pappa Archibald, tog över på 50-talet. Han sålde korna och inriktade sig på spannmålsodling och på skogen. Nu har Peter och jag återinfört djuren, vi arbetar i skogen och vi jagar. Det är vårt sätt att utveckla och förvalta marken vi ärvde, säger Susanne Dickson. Om några år får vi se hur det blir, vilka liv våra döttrar vill leva.

Drivs av Familjen Dickson.

Sortiment Nöt-, gris-, lamm- och viltkött (älg, hjort, rådjur, mufflon, vildsvin). Köttet produceras på Vikaryd och gårdar i närområdet. Egna charkuterier samt kalkon och kyckling från Adelsåsen (Vara). Lokalproducerade ostar, honung, Kullings kalvdans med mera.

www.vikaryd.com

• Ta fram köttet ur kylskåpet i god tid före matlagning och rumstemperera – ingen fara att låta det ligga framme.

• Krydda inte bort köttsmaken – låt det smaka som det är. Färska örtkryddor passar fint till kött.

• Låt köttet vila efter ugnsstekning minst 5–10 minuter innan du skär upp det.

• Köttermometern är bästa redskapet i köket.

• Välj svenskt kött. På så sätt kan vi ha kvar betande djur och vackra hagar.

ANNONS