Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lättlagad nyårslyx med frid i sinnet

Lyx och nyår hör ihop. Men det är inte alltid man har tid, ork och pengar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I dag bjuder jag på en lätt lagad nyårsmeny som dessutom kan förberedas i god tid.

För ganska precis ett år sedan hade jag en av mina bästa nyårsaftnar någonsin. Jag lagade hummerpasta. Den smakade vidunderligt. Vinet var fantastiskt, brasan sprakade, sambon hade somnat och friden var total.

Alla drömmer nu inte om den sortens nyårsaftnar. Det har jag full förståelse för. Men jag kan ändå inte låta bli att dela med mig av den kvällens fenomenala pastarätt. Visst kan du köpa levande hummer och koka buljongen själv. Det blir säkert godare, men också bra mycket bökigare. Jag tycker inte att man måste ta i från tårna bara för att det råkar stå den 31 december i kalendern.

Själv köper jag gärna färdigkokt hummer i fiskdisken. Men har du ingen fiskdisk att tillgå, eller kanske lite knapert i kassan – ja, då är det fullt tillåtet att köra med fryst hummer. Det är ju lyxkänslan i själva hummerkoncepetet vi är ute efter.

Och pengarna sparar du in på förrätten. Rotselleri är en billig superråvara med massor av smak för pengarna. Byt ut löjrom mot röd stenbitsrom för att spara ytterligare några slantar.

Och orkar du inte göra desserten går det alldeles utmärkt med bara marinerade körsbär eller aprikoser och lättvispad grädde. Riv över mörk choklad och nyårsafton är i hamn.

Med eller utan brasa.

Att dricka till:

Pierre Peters Cuvée de Réserve (7350), 185 kronor.

Dessert: Allesverloren Fine Old Vintage (12109), 145 kronor.

Alkoholfritt: Jus de Pommes Artisanal Pétillant (1990), 39 kronor.

Recept:

Sellericarpaccio med brynt citronsmör, löjrom och svamp

Het hummerpasta de luxe

Choklad- och pekantårta med romkörsbär

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.