Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Kreativt med kryddpeppar och Mia Gahne

Kryddpeppar är kryddan ingen minns. Ändå är den alldeles unik med sin aromatiska piffighet. Fyll ditt kök med karibiska dofter det svänger om.

Det hände sig som så att min lätt vimsige far köpte fel när pepparkvarnen skulle fyllas på härförleden. I stället för svartpeppar råkade han ladda kvarnen med kryddpepparkorn.

Allt smakade… mycket märkligt, men väldigt spännande och jättegott – fast väldigt otippat.

Det dröjde ett bra tag innan jag kom på vad som hade hänt. Men vi är inte ensamma om att ha tagit miste. När den gode Chistofer Columbus gjorde ett nedslag på Jamaica på jakt efter Indien stötte han på ett kryddpepparträd, och eftersom kryddbären var så pass lika varandra trodde han till en början att det rörde sig om ett indiskt pepparträd. Men i själva verket är kryddpepparträdet en helt annan växt.

LÄS MER: De åker världen runt på jakt efter jordens kryddor

Allkrydda

När engelsmännen tog över Jamaica från spanjorerna började man handla med just kryddpeppar och döpte den till allspice (allkrydda), eftersom man tyckte att doften och smaken påminde om så många andra kryddor, som muskot, nejlika och kanel. Namnet har den behållit på många andra språk, till exempel danskans allehande och tout-épice på franska. På vissa håll kallas den till och med fortfarande för jamaicansk peppar.

LÄS MER: Resan till Jamaica ändrade allt för Etzia

Vi svenskar har alltid haft ett gott öga till just kryddpeppar. Vi använder den mer än gärna i inläggningar och traditionella rätter som kroppkakor och lutfisk. Och vad vore väl en äkta skånsk kalops utan kryddpeppar, så säg? För att inte tala om julköttbullarna…

LÄS MER: Svensk husmanskost som väcker känslor

Karibisk vagga

Jag tycker det är på tiden att vi hyllar den här tystlåtna gamla hyllvärmaren för lång och trogen tjänst. Vi måste ju nödvändigtvis inte göra det genom att ta till svensk husmanskost. Varför inte låta allkryddan föra med sig dofter och smaker från sin karibiska vagga? Eller förföriska aromer från Marocko, alternativt en osedvanligt piffig mjuk kaka som bevisar att kryddpeppar har ett helt gäng strängar på sin kulinariska lyra.

LÄS MER: Mycket av allt – det är Marocko

Öppna din kryddpepparburk och andas in doften ordentligt. Som att resa med Christofer Columbus själv. Låt kryddpepparn hissa gomseglen.

Jerk chicken

Till 5 portioner, 40 minuter + marinering i minst 4 timmar

Bild: Janerik Henriksson/TT

Jerk är en helskön jamaicansk kryddblandning där kryddpeppar är en viktig ingrediens.

• 1 msk hel kryddpeppar

• 1 hel kyckling

• 1 gul lök, grovhackad

• 3 salladslökar

• 1–2 chilifrukter

• 2 vitlöksklyftor, grovhackade

• 1 msk five-spice (kinesisk kryddblandning, finns i välsorterade butiker och asiatiska affärer)

• 1/2 msk grovstött svartpeppar

• 1 tsk torkad timjan

• 1/2 tsk riven muskot

• 1 tsk salt

• 1 dl soja

• 1 msk matolja

Till servering:

• limeklyftor

• färsk koriander

• ris

Gör såhär:

Stycka kycklingen i bitar.

Kör lök, salladslök, chili, vitlök, kryddpeppar, five-spice, svartpeppar, timjan, muskot och salt i en matberedare till en grov massa. Tillsätt soja och olja medan maskinen fortfarande är igång.

Häll blandningen i en låg form och vänd runt kycklingdelarna så att de täcks ordentligt. Täck över med plast och ställ in i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.

Ställ in under grillelementet i ugnen på 250 grader i 10 minuter längst ner i ugnen. Vänd på bitarna och grilla i ytterligare 10 minuter. Grilla sedan högst upp med skinnsidan uppåt tills ytan får ordentlig med färg, cirka 10-15 minuter. Kontrollera med ett snitt intill benet att saften är genomskinlig och inte rosa.

Marockanska lammköttbullar med kryddpeppar

Till 6 portioner, 45 minuter

Bild: Janerik Henriksson/TT

Leta efter färdig ”ras el hanout”, eller gör din egen enligt receptet.

• 1/2–1 tsk kryddpeppar

• 1 kg lammfärs

• 1 gul lök

• 2 vitlöksklyftor

• cirka 1 dl färsk mynta

• 1/2 dl persilja

• cirka 1 dl färsk koriander

• 2 äggulor

• 1 tsk malen spiskummin

• 1 tsk paprikapulver

• 1/2 tsk chiliflakes eller cayennepeppar

• 1–2 tsk kryddblandningen ras el hanout (finns i välsorterade affärer och Mellanösternbutiker)

• salt

• olivolja

• smör

Gör såhär:

Skala lök och vitlök och skär i klyftor. Kör i mixer med mynta, persilja och koriander till en grön smet. Häll upp i en bunke med köttfärsen. Tillsätt äggulor och alla torra kryddor (mängden varierar efter smak) och salt, blanda väl.

Doppa händerna i kallt vatten och forma köttbullar. Stek i olja och lite smör i omgångar tills köttbullarna är bruna runt om och precis genomstekta.

Servera med myntayoghurt, isbergssallad, tomater och pitabröd.

Ingefärskaka med kryddpeppar och apelsin

Till 8–10 bitar, 1 timme

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annorlunda och god kaka som smakar otroligt gott till en kopp te.

• 1 tsk malen kryddpeppar + 1 nypa

• kokos

• 3 dl vetemjöl

• 2 tsk malen ingefära

• 2 tsk bakpulver

• 175 g rumstempererat smör + extra till formen

• 2 dl strösocker

• 3 ägg

• cirka 1 msk finhackad färsk ingefära

• 1 ”knöl” hackad syltad ingefära + 3 msk lag

• 2 apelsiner

• 1/2 citron

• 2 msk råsocker

Gör såhär:

Smörj en kakform med löstagbara kanter, cirka 23 cm i diameter, och strö över kokos.

Blanda mjöl, malen ingefära, bakpulver och kryddpeppar.

Vispa smör och socker ljust och fluffigt med elvisp. Vispa i ett ägg i taget (tillsätt lite mjöl om det ser ut att skära sig). Vänd försiktigt ner mjölblandningen. Rör i färsk och syltad ingefära, apelsinskal och saften från 1 apelsin.

Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i cirka 30 minuter eller tills kakan känns genomgräddad när du testar med sticka.

Blanda under tiden saften från 1 apelsin med citronsaft, ingefärslag och en nypa kryddpeppar i en kastrull. Låt det bli varmt och sjud i cirka 5 minuter.

Nagga kakan med en gaffel och ringla över glasyren. Strö på råsocker och låt svalna.

Att dricka till

• Cigarra Gran Passo Touriga Nacional Cabernet Sauvignon (75998), 89 kronor.

• Alkoholfritt: Saxhyttegubbens Blåbär 100% (1964), 72 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.