Den provençalska köttgrytan blir extra härlig när köttet fått marinera i rött vin i ett helt dygn.
Den provençalska köttgrytan blir extra härlig när köttet fått marinera i rött vin i ett helt dygn.

Köttgryta från Provence

ANNONS
|

8 portioner, 4 timmar + 24 timmars marinering

2 kg högrev av nöt, i 3x3 cm-kuber

Marinad:

1 l rött vin

1 apelsin, skalet

2 tsk rosmarin

4 gula lökar, i skivor

4 morötter, skivade

8 lagerblad

1/2 vitlök, skivade klyftor

persiljekvistar

Gryta:

50 g rökt sidfläsk

smör eller olivolja

2 msk vetemjöl

5 svartpepparkorn

5 korianderkorn

2 tsk timjan

3 tomater, hackade

1 dl svarta oliver

1 knippa bladpersilja

Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg i köttet och marinera i kylen i ett dygn.

Ta upp köttet och torka av det, men spara marinaden. Bryn köttet i omgångar i gryta tillsammans med fläsket och lite smör eller olivolja. Häll tillbaka allt kött i grytan. Strö över mjölet och häll i grönsakerna från marinaden. Låt fräsa någon minut. Slå på vinet från marinaden. Låt koka upp och skumma sedan av ytan noga.

ANNONS

Tillsätt kryddorna och låt koka på svag värme under lock i 3-4 timmar. Ta av locket, höj värmen och låt såsen koka ihop lite om du tycker att den är för tunn. Häll i tomater och oliver på slutet. Strö över persilja och servera med potatismos.

Att dricka till

Lauze (95307), 125 kronor.

Alkoholfritt: Nanny State (1947), 11:50 kronor.

ANNONS