8 portioner, 4 timmar + 24 timmars marinering
2 kg högrev av nöt, i 3x3 cm-kuber
Marinad:
1 l rött vin
1 apelsin, skalet
2 tsk rosmarin
4 gula lökar, i skivor
4 morötter, skivade
8 lagerblad
1/2 vitlök, skivade klyftor
persiljekvistar
Gryta:
50 g rökt sidfläsk
smör eller olivolja
2 msk vetemjöl
5 svartpepparkorn
5 korianderkorn
2 tsk timjan
3 tomater, hackade
1 dl svarta oliver
1 knippa bladpersilja
Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg i köttet och marinera i kylen i ett dygn.
Ta upp köttet och torka av det, men spara marinaden. Bryn köttet i omgångar i gryta tillsammans med fläsket och lite smör eller olivolja. Häll tillbaka allt kött i grytan. Strö över mjölet och häll i grönsakerna från marinaden. Låt fräsa någon minut. Slå på vinet från marinaden. Låt koka upp och skumma sedan av ytan noga.
Tillsätt kryddorna och låt koka på svag värme under lock i 3-4 timmar. Ta av locket, höj värmen och låt såsen koka ihop lite om du tycker att den är för tunn. Häll i tomater och oliver på slutet. Strö över persilja och servera med potatismos.
Att dricka till
Lauze (95307), 125 kronor.
Alkoholfritt: Nanny State (1947), 11:50 kronor.