Gör så här:
1. Blanda ägg, veteströbröd, fond, timjan, chili och vatten till en slät smet. Arbeta i älgfärsen. Forma små köttbullar som steks i lika delar smör och rapsolja.
2. Skala och koka potatis i rymlig kastrull. Slå av vattnet och mosa potatisen. Vispa upp moset med kokande mjölk. Smaka av med salt och peppar.
3. Koka upp vatten och grädde. Klicka i gelé och tillsätt viltfond. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera allt med rårörda lingon och blandade blad.
För 4 personer
40 minuter
500 g älgfärs
1 ägg
1/2 dl veteströbröd
1 msk konc. viltfond
1 tsk timjan
1 krm torkad, flisad chili
1/2 dl vatten
salt och peppar
smör och rapsolja
Till såsen:
2 dl vatten
2 dl grädde
2 msk vinbärsgelé
1 msk konc. viltfond
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
Att äta till:
800 g mjölig potatis
2 dl mjölk
rårörda lingon
blandade salladsblad