Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

I dag bjuder vi på lättlagade godsaker för bästa festen

Vi rusar mot glöggtider. Det är dags att duka upp till mingel och mys.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I dag bjuder vi på lättlagade glöggisar för bästa festen.

Ja, jag har valt att kalla dem glöggisar. Ett lysande litet namn på det som det som har blivit något av en modern institution i Sverige. Men numera duger det inte med russin och mandel och någon enstaka pepparkaka som tillbehör.

Vi vill ha mer. Vi vill bulla upp. Vi vill att det ska kännas originellt och tufft. Vi vill hitta på nytt.

Varje år försöker jag tänka i nya oprövade banor. Det är inte alltid så lätt att uppfinna hjulet gång på gång, ska du veta. Men bäst som jag satt där på min kammare, kom det bara till mig: lussekatter! Det måste ju bara gå att göra något med världens godaste julbulle. Varför har ingen tänkt på det förut …

Och på den vägen blev det. Jag rusade ut och köpte lussekatter (jag bakar bara på lucia) och delade dem i munsbitar. Vräkte på den starkaste ost jag hade hemma och körde in alltsammans i mikron (orkade inte vänta på ugnen). Ett litet glas glögg till det och succén var ett faktum. Jag var tvungen att bums göra två till och slukade dem på stående fot.

Så här efteråt kan jag bara inte förstå hur jag har kunnat fira så många jular och glöggmingel utan denna makalösa lilla anrättning.

Fast egentligen är det inga konstigheter att tota ihop ett glöggtilltugg. Tänk bara på att glöggen i sig ofta är väldigt söt. Då passar det bra med något salt (modell ost) och gärna något lite starkt också. Sött på sött kan bli lite för mycket av det goda om man inte piffar till det hela i endera riktningen.

Det är enkelt att dra paralleller till hur man brukar servera sött vin till ost efter maten. Det är något med ostens sälta och glöggens sötma som smälter samman i en enda stor kulinarisk kram. Ädelost, parmesan, Västerbotten, pecorino, vällagrad herrgård – det är bara några av alla sorter som gör sig extra fint i glöggsammanhang.

Men det viktigaste är att se till att själva glöggkalaset faktiskt blir av. Bjud hem dem du gillar och bulla upp så gott du förmår. Glögg och vänskaplig värme blir alla glada av.

Recept:

Mjuk pepparkaka med fikonmarmelad och ädelost

Brieost med frön och nötter

Pimpade cashewnötter

Lussekattsmums med västerbotten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.