Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/7

Hetta upp havet

Grillat från havet är melodin när Två Dagars matskribent Maria Zihammou bjuder på makrill, långa, lax, torsk och skaldjur. Som burgare, risotto, på spett, i paket och halster – vi lovar att det är enklare än man tror att skapa grillmagi från havet.

Mitt förhållande till råvarorna från havet är en lång och passionerad historia. Dels för att det går snabbt och är bland det godaste jag vet, och dels för att vi som bor i Göteborg har ett utbud som inte skäms för sig. Pinfärska havskräftor, blåmusslor, torsk, makrill och en hel del annat gör valet självklart. Dofterna av kolgrillad mat från havet väcker verkligen hungern. Men hur gör man?

Det som kanske oftast får många att göra det lätt för sig med fiskpaket är att man misslyckats och fisken bränt fast på gallret. Det är viktigt att man har rent, hett och inoljat galler, koll på glöden och tänker till vad som passar till vad. Mager plattfisk får gärna göra sällskap med grönsaker och färska örter i paket. De får inte samma rökiga grillsmak, men blir istället en allt-i-ett rätt. Olika grönsaker och kryddor i paketet gör det enkelt att skapa maximalt med variation på sommarens grillmiddagar.

Feta fina fiskar

Makrill, lax och strömming är feta fina fiskar som inte fastnar lika lätt på grillgallret. För att göra det extra smidigt kan du skaffa ett halster och lägga fisken i. Jag brukar börja med att ge fisken färg med skinnsidan nedåt över riktigt het kolbädd. Sedan flyttar jag över fisken och grillar den klar över indirekt värme, vid sidan av den heta grillkolen. Är fiskbiten lite större stänger jag även locket och låter grillen fungera som en ugn.

Grytor och pannor som tål stark värme passar också för att göra grillningen varierad. Gör en krämig risotto smaksatt med saffran och vitt vin och lägg mot slutet ner bitar av fisk som får sjuda klart på eftervärmen. Musslor är perfekta att lägga ut på en plåt med kant och tillsätta det man gillar, som till en klassisk musselgryta. Prova med vitlök, örter och vitt vin och vira sedan in formen i folie. Buljongen åker ner i risotton och hjälper till att ge grytan ännu mera stuns. Det blir kanongott.

Gatumat från Mexiko

Grillsmak med chili svänger precis lika bra. Snabbgrilla bitar av fiskfilé på spett och pensla över en grillsås med mustig anchochili. Saftig salsa med solmogna tomater och kryddiga fiskspett får landa på nygräddad tortilla, en sorts gatumat med ursprung i Mexiko.

Våga testa några olika sätt att grilla fisk och skaldjur. Lycka till och tänk på att inte snåla med kolen!

Spättapaket med grillad paprika, tomater och oliver 
Det är klokt att välja fiskar som är fångade på ett hållbart sätt. Fråga din fiskhandlare och prova olika sorters plattfiskar i paket med inspiration från Medelhavet.
4 portioner
Tid ca 40 minuter

0,5 kg färskpotatis, förkokt
2 grillade röda paprikor
en halv purjolök, det vita
1 ask cocktailtomater
4 ark grillfolie
4 ark bakplåtspapper
1 dl urkärnade oliver, svarta eller gröna
600 gram rödspättafilé
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl finhackade örter, t.ex. persilja och basilika
1 dl torrt vitt vin
2-3 msk olivolja
salt och svartpeppar

GÖR SÅ HÄR.
Skär potatisarna i skivor. Dela paprika i mindre bitar. Skiva purjolöken i tunna skivor och dela tomaterna i halvor. Lägg ut folie arken och lägg bakplåtspapper ovanpå.
Fördela ut potatis, paprika, purjolök, tomater och oliver över arken. Lägg spättan överst.
Blanda finhackad vitlök med örter, vitt vin och olivolja. Skeda ut överst och krydda med lite salt och peppar.
Grilla paketen cirka 15 minuter på indirekt värme.

 

Grillad lax med krispig sallad och sojavinägrett
Prova att lägga en större bit lax på grillen och servera med en härlig sallad. Grillhalster är smartast att använda. Då kan man lättare vända fisken med liten risk att den fastnar och går sönder.
4 portioner
Tid ca 1 timma

600 gram laxfilé med skinn
2 msk olivolja
flingsalt
1 bunt grön sparris
2 gemsallad
1 gurka
2 salladslökar
8 rädisor

Sojavinägrett:
en halv röd chili, finhackad
2 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad färsk ingefära
2 lime, pressad saft
3 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1 msk ljust muscovadosocker

GÖR SÅ HÄR.
Gnid in fisken på bägge sidor med hälften av oljan och krydda med lite salt.
Skär bort en bit längst ner på sparrisen som kan vara träigt i konsistensen och gnid in med resten av oljan.
Plocka och skölj salladen. Dela gurkan i två delar och skär i tunna skivor på längden. Skiva salladslök och rädisor i tunna fina skivor.
Blanda samman alla ingredienser till vinägretten.
Grilla fisken över direkt värme med skinnsidan nedåt i ett par minuter.  Flytta fisken över indirekt värme och stäng locket. Grilla i cirka 15 minuter tills fisken är genomstekt. Grilla sparrisen över direkt värme i ett par minuter tills de fått färg och mjuknat något. Varva alla grönsaker på ett fat eller i en skål och lägg upp fisken intill tillsammans med vinägretten i en skål.

 

Laxburgare med fänkålslaw 
Fyll saftiga briochebröd med laxburgare och sallad på fänkål. Dressingen med kombinationen citron, dill och dijonsenap är oslagbar till.
4 portioner
Tid ca 45 minuter

Laxburgare:
600 gram laxfilé, skinn och benfri
1 ägg
1 schalottenlök, finhackad
2 msk finhackad gräslök
salt och svartpeppar

Fänkålslaw:
1 fänkål
en halv gurka
50 gram spenatskott
en halv citron, pressad saft
3 msk kallpressad rapsolja
2 msk vit äppelcidervinäger
salt och svartpeppar

Dressing:
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
1 msk citronsaft
1 msk dijon senap
salt och svartpeppar

4 hamburgerbröd, gärna brioche

GÖR SÅ HÄR.
Grovhacka laxen och mixa blandningen slät i en matberedare eller med stavmixer. Knäck ner ägget och tillsätt finhackad schalottenlök, gräslök och lite salt och peppar. Blanda och forma till fyra burgare.
Skiva fänkålen i tunna skivor. Skala och skär gurkan i tunna skivor med en osthyvel. Blanda med spenatskott och tillsätt en dressing med citronsaft, olja, vinäger, salt och peppar. Blanda.
Rör samman alla ingredienser till dressingen i en skål.
Bryn burgarna lätt i en stekpanna med lite olivolja och grilla sedan några minuter på varje sida i ett halster över direkt värme.
Värm bröden och fördela ut dressing och sallad i botten, toppa med laxburgare och bröd.

 

Lyxig fisk- och skaldjursrisotto
Ibland är det inget som slår en krämig risotto. Här öser vi på med musslor, kräftor, räkor och vit fin fiskfilé.
4 portioner
Tid ca 1 timma

Musselkok:
1 nät blåmusslor, cirka 1 kg
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
1 msk finhackad timjan
svartpeppar

Risotto:
25 gram smör
2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 dl arborioris
1 paket saffran (0,5 gram)
ca 8 dl buljong, vegetarisk eller skaldjurs
2,5 dl vitt vin
400 gram vit fiskfilé, exempelvis torsk eller långa
300 gram räkor
4 havskräftor
2 msk finhackad persilja
citronklyftor

GÖR SÅ HÄR.
Tvätta och borsta musslorna rena. Riv av skägget. Släng de musslor som är trasiga eller som är öppna och inte stänger sig när man knackar på dem. Lägg musslorna på en ugnsplåt med kanter. Tillsätt finhackad vitlök, olivolja, vitt vin, finhackad timjan och lite svartpeppar. Blanda och täck formen med aluminiumfolie. Ställ över direkt värme på grillen och grilla i ca 10-15 minuter tills alla musslor öppnat sig. Plocka musslorna ur skalen och spar spadet.
Hetta upp smör och olivolja i en rejäl rostfri kastrull över direkt värme på grillen. Tillsätt finhackad lök och vitlök och låt det svettas utan att ta färg. Rör ner ris och saffran och häll ner vinet, musselbuljongen och hälften av den vegetariska buljongen. Koka långsamt utan lock i 20 minuter, tillsätt resten av buljongen lite då och då under omrörning, tills riset nästan kokat klar och blivit mjukt och krämigt. Skär fisken i mindre bitar och lägg överst. Täck med lock och låt fisken ånga klart i 3-5 minuter. Servera genast och garnera med musslor, räkor, havskräftor och persilja på toppen. Servera citronklyftor vid sidan av.

Mest läst