Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Grön helg för det lilla bordet

De flesta hushåll i staden består av en person. Men under jul förväntas vi plötsligt vara arton runt bordet och ha sillen inlagd sedan september.
Två Dagar bjuder i dag på det lite mindre julbordet som passar utmärkt att komplettera med fasters medhavda skinka.
Vad gör en biografmaskinist från Östersund när hon känner sig vilsen i den nya hemstaden Göteborg? Söker upp Folkets Bio såklart. Och erbjuder sig att köra film. Vid sidan av filosofipluggandet började hon jobba även i Hagabions fik, men saknade snart utmaning i arbetet.
I dag driver Annelie Ödén restaurangen, tillsammans med Richard Simonsson och Nils Huldtcrantz.
- Det är en helt annan sak än att vara anställd. Vi driver en rörelse, det innebär mycket ansvar, för personal, försäkringar, inköp. Det är också mycket roligare, säger hon.
Med lust och nyfikenhet har hon letat sig från den norrländska husmanskosten vidare till en främst vegetarisk matlagning. Hon äter kött men inte särskilt ofta och på Hagabion är det grönt som gäller.
- Hit kommer ofta människor som inte är vegetarianer. Och jag vill inte att man ska tänka "nu har jag ätit en vegetarisk måltid" utan snarare "nu har jag ätit någonting gott", säger Annelie Ödén.
Fortfarande vill de flesta gäster ha antingen pasta, potatis eller bulgur på tallriken för att anse att rätten är komplett. Nyligen serverade hon en svamp- och färslimpa med bönmousse, getostsås och äppelsylt när en butter man bad om mer traditionell "bukfylla". Han lugnades dock då kocken lovade honom mer mat om han inte blev mätt.
Annelie Ödén har inga heliga-regler utan prövar sig fram. För tillfället börjar hon ofta med att fräsa färsk tomat och finrivet citronskal. En övergripande tanke är att hon gillar när man som gäst känner att det finns en avsändare i köket.
- Och så tycker jag om att laga mat som ser vacker och rolig ut, säger hon.
Sina egna julaftnar har Annelie Ödén ofta tillbringat som personal på ett äldreboende och har aldrig upplevt julen där hemma som vare sig stressig eller kravfylld. Man lagar lite god mat och träffas när man kan helt enkelt.
- Det är inte alla som ingår i större sammanhang. Jag har aldrig haft någon Fanny- och Alexander-jul, med sju sorters sill.
Julmaten för Två Dagar fungerar fint för sig själv men går också bra att göra valda delar av. Baka och ta med till exempel ett bröd och en skål rödbetsröra till julbordet hos kompisarna. Kanske att lillasyster gärna vill ha kött och tar med sig några korvar eller ett hekto fin skinka?
- Inga av recepten är svåra att laga. Antingen lägger man ett par timmar på matlagningen en dag eller förbereder lite då och då när man har tid, säger Annelie.