Mikael Dugge Engström brygger öl med lingon.
Mikael Dugge Engström brygger öl med lingon.

Godare än det låter - suröl är det nya IPA

ANNONS
|

India Pale Ale har varit på allas läppar i några år nu. Brygden fick sitt namn av att britterna skeppade den till sina trupper i lydstaten Indien. Ölet krävde förstärkning av alkohol och humle för att inte surna under transporten, i en tid då rötmånaden fanns på riktigt.

IPA följdes av den än alkoholstarkare, än beskare DIPA – Dubbel-IPA – med amerikanska förtecken och humlesorter.

I dag gör vi helt om. I dag lanserar Systembolaget ett par lätta, syrliga ölsorter från USA och Sverige. Tajmingen för den alkoholsvaga törstsläckaren är synnerligen lyckosam under denna sommar, som ju faktiskt liknar en svensk sommar som den var under barndomen. (Alla 55+ fattar...)

ANNONS

Av svenska bryggerier var Dugges i Landvetter först in på Systemet i juni med "suröl" (bryggmästaren Mikael Dugge Engströms eget namn på stilen). Då handlade om ett något sötare öl, Hallonbärliner. 10 000 flaskor sålde slut på en vecka. Nu följer man upp med lika många flaskor Lingonbärliner.

Surt? Jovars. Men snarare syrligt och friskt, med toner av lingonröda tuvor.

Alkoholhalten ligger på beskedliga 3,6 procent – bara en promille över gränsen för "folköl", vilket skulle klara dopningsgränsen för försäljning i dagligvaruhandeln – men samtidigt diskvalificera ölet från Systembolaget. Varför gjorde ni så?

– Hellre sälja tiotusen flaskor på ett bräde till en kund än att åka runt till hundra Icabutiker och försöka övertyga dem att köpa hundra flaskor var, säger Dugge.

Namnet Bärliner är en ordvits; öltypen kan liknas vid den antika Berliner Weisse, 1800-talets popdryck i Berlin, där man tillsatte saft till veteöl.

– Men vi använder riktiga bär, förklarar Carl-Fredrik Tiger, bryggeriets kvalitetansvarige och arkitekt bakom det moderna Bärliner Weisse. Han förklarar hur det går till att brygga surölet:

– Vi kokar vört som vanligt, och häller i stället för humle i 200 kilo lingon som vi låter jäsa med vörten. Vi tillsätter mjölksyrabakterier och får syra i stället för beska.

ANNONS

Plockade ni lingonen själva?

– Nej, dem köpte vi på Martin Olsson ... Men jag skänkte en tanke till dem som plockat bären, när jag tyckte det var jobbigt att bara öppna 400 påsar och hälla i vörtkoket.

Och det kommer mera. I september lanseras Blåbärliner på Systemet.

– Ni får vänja er. Min spaning är att alltfler små amerikanska hantverksbryggerier börjar brygga i den belgiska surölsstilen, säger Mikael Engström.

ANNONS