Från vänster: Isabelle Widholm, Louise Johansson, Jennie Benjaminsson.
Från vänster: Isabelle Widholm, Louise Johansson, Jennie Benjaminsson.

God påsk med mästartrio

ANNONS
|

Sveriges mästerkock är en ung tjej från Göteborgstrakten. För på onsdag är det Louise, 25, från Kungälv och Jennie, 19, från Lindome som tävlar i den stora finalen. Vinnaren får en kvarts miljon kronor och ett kokbokskontrakt.

Det började med en auditionturné där flera hundra matglada amatörkockar hade förhoppningen att nå någon av de 14 finalplatserna. Med omeletter, fiskgratänger och soldatmat har de charmat, eller förfärat, den stränga juryn bestående av kockarna Leif Mannerström, Markus Aujalay och Per Morberg.

–Det har varit fantastiskt roligt att se hur amatörer kan utvecklas så mycket under kort tid. En del har lagat bättre mat än vissa proffskockar, ­säger Leif Mannerström.

ANNONS

Särskilt imponerad är han av att så många unga människor lyckats så bra i tävlingen.

–Det visar på en otrolig talang och ett brinnande intresse. Titta bara här på de goda rätterna de skapat här, säger han och sveper med handen över påskbordet med skummande äggtoddy, vackra äggskal fyllda med en krämig äggroyal och en härlig påsksallad med lax och hollandaisesås.

Fotnot: Finalen i Sveriges mästerkock avgörs nu på onsdag kl. 20.00 i TV4.

Ålder: 23.

Familj: Pojkvännen Emil, föräldrar och halvsyskon.

Bor: Göteborg.

Gör: Studerar till lärare i hem- och konsumentkunskap och religionskunskap.

Aktuell: Var med fram till slutkvalet i Sveriges mästerkock.

Favoritråvara: Kronärtskocka.

Inspireras av: Min mamma, hon har alltid låtit mig experimentera.

Det bästa med tv-inspelningen: Att få träffa alla underbara människor – jag har fått vänner för livet.

Framtidsplaner: Först att jobba som lärare men drömmer om att jobba som kock och en dag öppna egen restaurang.

Ålder: 25.

Familj: Sambon Peter.

Bor: Kungälv.

Gör: Lager- och administrationsarbete på familjeföretaget.

Aktuell: Finalist i Sveriges mästerkock.

Bästa matminnet: När jag och min sambo var nykära och åt en sallad med hängmörad oxfilé och parmesanost på Björns bar.

Lärdom från Sveriges mästerkock: Nu när jag fått den här chansen ser jag vad jag egentligen vill och att det kan bära ganska långt.

Framtidsplaner: Att satsa på maten, skriva recept och kanske en dag öppna en deli/ kitchenware-butik.

Blogg: www.

tastebylouise.com

Ålder: 19.

Familj: Föräldrar, bonusföräldrar, fyra syskon.

Bor: Lindome.

Gör: Går sista året på Hotell- och restaurangprogrammet.

Aktuell: Finalist i Sveriges mästerkock.

Dråpligaste minnet från tv-inspelningen: Att jag som utmaning fick göra en nöttårta. Jag är väldigt nötallergisk och tänkte att de skojade med mig. Det var dumt att jag inte sa till, men jag var så tävlingsinriktad. Händerna svullnade upp ordentligt.

Framtidsplaner: Inspirera andra i köket, fortsätta frilansa med recept och matfotografering, arbeta som kock.

Blogg: www.kalasgott.com

ANNONS