Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gahne: Rotselleri - magisk mjäll och snäll

Utseendet säger inte allt. Rotsellerin är kanske inte grönsaksdiskens bombnedslag – men den har ett underbart inre. Massor med mjälla smaker och fiffiga användningsområden. En rot att njuta av.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lika bra att erkänna på en gång. Jag är gravt partisk. Jag älskar rotselleri och har gjort så länge jag kan minnas.

Det är något med den nötiga, mjälla och snälla smaken som går rakt in i mitt kallhamrade hjärta och gör mig glad och varm i själen.

Har man en gång långsambakat en hel rotselleri i ugnen finns det liksom ingen återvändo. Du är hooked för evigt.

En len varm sellerisoppa med några klickar ädelost i är det sanna botemedlet för svinkalla minusgraderdagar. Man tinar upp hela systemet.

Testa också att byta ut eller varva potatisen med rotselleri när du gör gratäng. Plötsligt lyfter det hela en extra nivå. Eller gör ett sellerimos i stället för på potatis. Vardagsmums på riktigt.

Rotselleri är helt enkelt väldigt användbart. Och grymt gott.

Recept: Sellerisoppa med ädelost

Sellericarpaccio med brynt örtsmör och svamp

Vitvinsbräserad rotselleri med morotsbearnaise

Jag brukar köpa så små exemplar som möjligt. Helst inte större än en grabbig knytnäve. De stora blir lätt lite träiga och är ofta dessutom ihåliga. Ekologisk selleri smakar oftast mer än vanlig.

Rotselleri är billig och bra mat. Perfekt i dessa postjuletider när bankkontot är tommare än en urdrucken glöggflaska. Blekselleri, eller stjälkselleri om man så vill, är helt enkelt stjälken som växer ur rotknölen. Många som har svårt för bleksellerins lite fräna smak gillar faktiskt rotselleri.

Ursprungligen är den från Asien, men har odlats i Medelhavsländerna i över 3 000 år. I Sverige är den känd sedan medeltiden och odlades till en början som medicinalväxt, men började inte användas i maten i Norden förrän långt senare.

Har du inte upptäckt rotsellerin är det hög tid. Fula rötter är finfina grejer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.